Sölvesborgs kommun

Regler för användning av fyrverkerier i Sölvesborgs kommun

Två stora fyrverkerier mot en natthimmel.

Har du koll på reglerna för fyrverkeri i Sölvesborgs kommun? Foto: Pixabay.

I Sölvesborgs kommun är det är endast tillåtet att använda fyrverkerier och annan pyroteknik som till exempel bengaliska eldar och liknande om du har ett särskilt tillstånd. Detta gäller från och med i år även på nyårsafton. Du får dessutom bara avfyra dem om du är mer än 100 meter från vård- och omsorgsboenden.

Lokala regler

Om du vill använda dig av fyrverkerier eller pyroteknik i Sölvesborg måste du ansöka om och få ett särskilt tillstånd. Du får dessutom bara avfyra dem om du är mer än 100 meter från vård- och omsorgsboenden. De här reglerna finns i våra allmänna lokala ordningsföreskrifter för Sölvesborgs kommun, som är en del av vår författningssamling. Reglerna har beslutas av våra förtroendevalda politiker i kommunfullmäktige. Andra kommuner kan ha andra regler.

För butiker är det upp till varje enskild sådan att ta ställning till om de vill sälja nyårsraketer eller inte.

Inget kommunalt fyrverkeri

Sölvesborgs kommun anordnar inga kommunala fyrverkerier och ingen lasershow eller liknande.

Nationella lagar

Utöver de lokala reglerna, finns nationella lagar som gäller i hela Sverige och som också styr användningen av fyrverkerier. Till exempel måste man vara 18 år för att få köpa och använda dem, och för att köpa och använda raketer med styrpinne krävs ett särskilt tillstånd.

Trygghetsvärdar och Polisen

Om du upplever att någon inte följer regler och lagar och du själv inte känner att du kan prata med dem, kan du kontakta Sölvesborgs kommuns trygghetsvärdar på telefonnummer 0456-81 64 00 eller e-post trygghetsvardar@solvesborg.se.

Du kan också kontakta Polisen på telefonnummer 114 14, eller 112 om du behöver akut hjälp.

Sprid informationen

Hjälp oss gärna att sprida den här informationen genom att till exempel länka till kommunens hemsida på sociala medier eller berätta för personer i din närhet om reglerna i Sölvesborgs kommun. Tack på förhand!

Senast uppdaterad:

Skriv ut