Sölvesborgs kommun

Nutmeg challenge - ny farlig trend som sprids bland ungdomar

Muskot nötter i en skål samt ett rivjärn som man använt och rivit lite på den ena nöten.

Muskot foto: Pixabay

Att äta muskotnöt i pulverform har blivit en ny viral trend som började på den populära ungdomsappen Tiktok. Nu varnar Giftinformationscentralen att den har kommit till Sverige. Muskotnöt i stora mängder är giftigt och kan leda till livshotande tillstånd.

Nutmeg challenge innebär att man äter muskotnöt för att berusa sig. Muskotnöt innehåller myristicin, vilket i stora mängder är giftigt och kan leda till livshotande tillstånd.

Misstänker man att någon fått i sig för mycket muskotnöt och situationen är akut bör man ringa: 112 och begära Giftinformationen. I mindre akuta fall ring telefonnummer: 010-456 6700. Det är tillgängligt dygnet runt.

Vi vill uppmana att vara observanta på om ni ser och hör något om detta. Vi behöver alla hjälpas åt så att inte våra barn och ungdomar utsätter sig för detta. Man kan även gå in på www.giftinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för att läsa mer om hur man ska agera vid misstänkt förgiftning. 

På SVT nyheter finns en artikel med mer information: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/trend-barn-berusar-sig-pa-muskotnot Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Senast uppdaterad:

Skriv ut
Sidan publicerad av: Webbadministratör kommunikationskontoret