Sölvesborgs kommun

Möt fynden!

Förändring i evenemanget: Ingen

18 jul
Sölvesborg
Kulturarvssamordnare Marcus Bernhardsson öppnar fyndmaterial från Sölvesborgs slottsruin.

Fyndmaterial från Sölvesborgs slottsruin.

Under 1940-talet genomfördes en arkeologisk undersökning av Sölvesborgs slott. Anläggningen var under sekler ett danskt riksfäste och tillika en kunglig borg, som ofta besöktes av hovet från Köpenhamn. Fynden som hittade för över 80 år sedan håller nu på att undersökas för första gången. Möt fynden och arkeologer från Blekinge museum.

Måndagen den 18 juli kl. 10-16

Glashyttan, Slottslängorna
Fri entré

Sölvesborgs slottsruin i solnedgång

Slottsruinen i Sölvesborg där fynden grävdes fram på 1940-talet.

Bakgrund

Under 1940-talet genomfördes en arkeologisk undersökning i delar av Sölvesborgs slottsruin. Arbetet leddes då av arkeolog Lars-Göran Kindström och till sin handräckning hade han 10-15 stycken värnpliktiga, vilka var mobiliserade till trakten eftersom andra världskriget rasade utanför Sveriges gränser.

Får se dagens ljus efter 80 år

Det talrika arkeologiska fyndmaterialet som hittades lades i bruna papperspåsar. Dessa förslöts och ytterst få av dessa påsar har blivit öppnade, men nu 80 år senare kommer detta fyndmaterial att åter se dagens ljus.

Idag ser resterna av Sölvesborgs slott inte så imponerande ut, annat var det under medeltiden. För 700 år sedan var denna anläggning otroligt betydelsefull och var en av de största borganläggningarna i dåvarande Danmark.

Under 1400-talet var hela Norden i ett förbund, Kalmarunionen. Denna union leddes från den plats där kungen/drottningen för tillfället befann sig och de var ofta i Sölvesborg. Och trots alla dessa betydelsefulla möten som har hållits på slottet, så kan vi förhållandevis mycket lite om platsen. Genom att ta del av detta arkeologiska fyndmaterial, hoppas vi få lite mer kunskap om denna anläggning, som hela norra Europa då och då styrdes ifrån.
Marcus Bernhardsson. Kulturarvssamordnare. Sölvesborgs kommun

Arrangemanget sker i samverkan mellan

Sölvesborgs kommun. Kultur & Bibliotek
Blekinge museum
Sölvesborgs och Listers fornminnesförening
Blekinge fornminnesförening
Studieförbundet Vuxenskolan

Kontakt

Marcus Bernhardsson
Kulturarvssamordnare, Sölvesborgs kommun
Telefon: 0456-81 68 63
E-post: Marcus.Bernhardsson@solvesborg.se

Mer information
Datum: 18 juli 2022
Tid: 10:00 - 16:00
Ort: Sölvesborg
Pris: Gratis

Senast uppdaterad:

Skriv ut