Sölvesborgs kommun

Villa, vovve och vassa flintaspetsar

Förändring i evenemanget: Ingen

29 jun - 25 sep
Sölvesborg, Slottslängorna, Slottsallén 5A, 294 31 Sölvesborg
Skelettet av en 8 400 år gammal hund är framgrävt i sanden. Hunden ligger ihopkurad och har grova käkar och stora vassa tänder.

I september 2020 fann arkeologerna en cirka 8 400 år gammal hund begraven i Ljungaviken. Foto: Blekinge museum

Sommaren 2020 tycktes intresset för de arkeologiska utgrävningarna i Ljungaviken aldrig att ta slut. Nu ska de sensationella upptäckterna som grävdes fram få presenteras i en sommarutställning i Sölvesborgs slottslängor. Utställning planeras att pågå 29 juni – 26 september.

Öppettider

Utställningen invigs tisdagen den 29 juni.

30 juni – 3 juli

Öppet alla dagar
Kl. 10-17

4 juli – 15 augusti

Öppet tisdag - lördag
Kl. 10-17
(stängt söndag - måndag)

16 augusti – 25 september

Öppet fredag - lördag
Kl. 10-17
(stängt söndag - torsdag)

I Slottslängorna finner du även Glashyttan där du har möjlighet att sitta ned och äta en bit mat samt titta på konst av konstnär Björn Gidstam.

Hitta hit

Slottslängorna, Sölvesborgs slott
Slottsallén 5A, 294 31 Sölvesborg

Arkeologi genom en mångtusenårig vardag

Utställningen som fått namnet Villa, vovve och vassa flintaspetsar produceras av Blekinge museum i samarbete med Sölvesborgs kommun samt Region Blekinge.

Se och göra under utställningen

Vad framkom om människorna som levde på platsen för många tusen år sedan, och hur använder vi berättelserna nu och i framtiden? I utställningen kommer du nära de människor och husdjur som bodde, jagade och umgicks längs Ljungavikens strandkant för mer än 8000 år sedan. På olika sätt får du använda alla dina sinnen för att ta in ny kunskap.

Du kommer bland annat att få stifta bekantskap med en riktig kändis och en internationell nyhet. Nämligen den hund som begravdes mitt i samhället och påträffades av arkeologerna 8 400 år senare, med vad som tros vara gravgåvor mitt i det område där 51 stora huskonstruktioner från samma tid har hittats.

Du får också prova på att homestyla ett stenåldershus, testa arkeologyrket och lära dig mer om hur det spännande forskningsarbetet går till.

Människor står samlade runt 2 kvinnliga arkeologer och en husgrund i sten som grävts fram i sanden på marken.

En husgrund har grävts fram. Bild från utgrävningen i Ljungaviken sommaren 2020.

Bakgrund

Landskapet runt Sölvesborg och Listerlandet har utforskats under många års arkeologiska undersökningar och de omfattande grävningarna i Ljungaviken sommaren 2020 var en av höjdpunkterna. Flera av de sensationella upptäckter och tolkningar som gjorts på platsen utmanar tidigare föreställningar om hur folk levde tillsammans under jägarstenåldern.

Den här säsongen i Sölvesborg och Ljungaviken har visat att jag hade fel i nästan allt jag trodde.
Carl Persson, Blekinge Museum.
Projektledare för den arkeologiska utställningen i Ljungaviken 2020.

Film Arkeologi Ljungaviken 2020 

Titta gärna på filmen som producerades sommaren 2020. Arkeologi Ljungaviken 2020 - Spännande spår av havsnära boplats. Filmen är producerad och ägs av: Blekinge museum och Lars Persson-Tille.

Hög coronasäkerhet

Slottslängorna kommer att följa de förordningar som finns i pandemilagen och endast tillåta ett visst antal besökare i hallen. Det kommer att finnas tydliga skyltar och instruktioner på plats för att förhindra trängsel. Handsprit ska finnas tillgängligt.

Detta innebär begränsat antal besökare vilket gör att du kan få vänta på att få komma in. Vi hoppas på din förståelse för detta och att alla tar ansvar och följer de rekommendationer som finns.

Kontakt

Marcus Bernhardsson, Kulturarvssamordnare
Telefon: 0456-81 68 63
E-post: Marcus.Bernhardsson@solvesborg.se

Mer information
Datum: 29 juni 2021 - 25 september 2021
Tid: 00:01 - 00:00
Ort: Sölvesborg, Slottslängorna, Slottsallén 5A, 294 31 Sölvesborg
Pris: Gratis

Senast uppdaterad:

Skriv ut