Sölvesborgs kommun

Digikväll – Unga, attityder och machokultur

Förändring i evenemanget: Ändring

17 jan
Digitalt
Två killar som håller hand, i naturmiljö

Vad gör det med oss när det finns förväntningar och oskrivna regler kring hur vi ska bete oss? Foto: Unsplash

Det finns oskrivna regler i samhället kring med förväntningar hur man borde bete sig som tjej eller kille. Machokulturens påverkan drabbar inte bara killar, utan även andra. För att bli mer jämlik och jämställd i samhället måste vi våga ta de obekväma samtalsämnena om normer, attityder och värderingar. Få med dig verktyg och kunskap för en trygg ungdom.

Uppdatering 2021-12-16

Den här länken gäller Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Digikväll var planerat att ske 25 november 2021 men fick ställas in på grund av sjukdom. Nu har vi ett nytt datum för när Digikvällen kan ske.

Måndag 17 januari 2022 klockan 18.30-20.15 sker Digikväll med fokus på unga, attityder och machokultur. Inspelningen går att ta del av i efterhand.

Delta på digikvällen

Kvällen innehåller en föreläsning och det finns även möjlighet att chatta med en lokal panel. Du kommer även att få svara på några frågor i slutet av kvällen. Det är gratis att delta och ingen föranmälan krävs.

För bästa tittarupplevelse rekommenderas webbläsaren Safari eller Chrome. Använd ej Internet Explorer.

Föreläsningen går att se i efterhand och då finns även undertexter tillgängligt.

Om föreläsaren Johan Pettersson

Kvällens föreläsare, Johan Pettersson, kommer från Make Equal och är en föreläsare inom genusvetenskap. Han är särskilt inriktad på normkritik och maskulinitetsnormer.

Föreläsningen kommer bland annat belysa vilka normer som finns i samhället och hur de ofta skapar olika förutsättningar beroende på vem en är. Vi djupdyker och pratar särskilt om stereotypa normer och förväntningar på killar, hur de ibland skapar osunda kulturer där våld normaliseras killar emellan. Vilka blir konsekvenserna, varför är det så viktigt att som vuxen ha kunskap om och vad en kan göra för att motverka är också frågor som vi berör tillsammans.

Den lokala panelen

Kvällens lokala panel består av familjebehandlare, fritidsgårdarna, elevhälsa, samt Polisen.

Kommunens folkhälsostrateg är mötesvärd för Digikvällen.

Om Digikväll – ett vuxet perspektiv för trygga barn

Digikvällar är ett pilotprojekt som Sölvesborgs kommun genomför som ett led i sitt trygghetsskapande och förebyggande arbete. Syftet är att ge deltagarna inspiration, tips och verktyg i områden som berör unga men även kontakt till vem de kan vända sig till framöver vid oro. Kvällen bjuder på inspirerande föreläsare som är specialister inom sina områden och en lokal panel som deltagarna kan chatta med.

Sölvesborgs kommun genomför projektet genom medfinansiering av Folkhälsomyndigheten. Studenter på Högskolan Kristianstad kommer under handledning av kommunens folkhälsostrateg och ANDT-samordnare ansvara för utvärderingen.

Mer information
Datum: 17 januari 2022
Tid: 18:30 - 20:15
Ort: Digitalt
Pris: Gratis

Senast uppdaterad:

Skriv ut