Sölvesborgs kommun

Seniordagen

Förändring i evenemanget: Ingen

23 maj
S:t Ibbsgatan 1D, Sölvesborg
Bildkollage

Seniordagen arrangeras den 23 maj 2024 på Duvans mötesplats i Sölvesborg.

Välkommen till vårens seniorfest! Torsdagen den 23 maj arrangeras Seniordagen för dig som är 65+, en fullspäckad dag i två akter på Duvans mötesplats i Sölvesborg, med trevligheter för allas välmående.

Fri entré!

Program

Du hittar hela programmet på denna sidan. Önskar du hellre ett tryckt program finns det att hämta på våra mötesplatser, Medborgarkontoret/Sölvesborgs turistbyrå.
» Ladda ned program för utskrift (PDF-fil) , 3.2 MB, öppnas i nytt fönster.

Akt 1
– En inspirerande dag kl. 10.00-14.00

I samarbete med föreningslivet erbjuds du som besöker Seniordagen olika prova på-aktiviteter, gympapass och underhållning, trivsamt inramat för att skapa lust och inspiration. I år gästas vi även av chefredaktören och journalisten Amelia Adamo som pratar om alla möjligheter dagens äldre erbjuds för att uppnå ett rikare liv. Caféet håller öppet hela dagen, på gården säljs grillad korv och diskjockeyn höjer pulsen med otaliga hits. Missa inte detta!

Kl. 10.00 Invigning och information om dagen

Plats: Scenen
Seniordagens projektledare Anna Lindh välkomnar och informerar om dagen.

Kl. 10.30 Medelgympa med Mjällby AIF

Plats: Havsudden
MAIF arrangerar till vardags gratis medelgympa i Mjällby Idrottshall, en gympa som primärt riktar sig till personer 65+. Här får du chansen att testa deras gympa med instruktör, ett 30 minuters prova på-pass.

Kl. 10.30 Yoga (sittande på stol)

Plats: Gymnastiksalen
Yvonne Borgström är utbildad MediYogainstruk­tör. Mediyoga är en medicins yoga som knyter samman de gamla yogiska redskapen med den moderna västerländska vetenskapen. Genom mjuka enkla rörelser, djupavslappning och meditation sätter MediYoga igång kroppens självläkande system. Yogan kommer att utföras sittande på stol och passet varar ca 45 min.

Kl. 10.45 Prova på Linedance

Plats: Innergården
Prova på grunderna i Linedance under ledning av Kenneth Colliander. Linedance är en koreograferad dans med upprepade sekvenser av steg som man för stående på en linje. Du behöver inte ha någon danspartner utan hela gruppen dansar tillsammans. Prova på-passet varar ca 30 minuter.

Kl. 11.30, Amelia Adamo – Upplev att bli äldre som en nyfödd

Plats: Scenen
Chefredaktören och journalisten Amelia Adamo gästar Seniordagen och pratar om alla möjligheter dagens äldre erbjuds för att uppnå ett rikare liv. Ett personligt föredrag, utifrån egna erfarenheter, att växa med glädje - och eget ansvar.
Fri entré.

Föreläsningen bjuder Sölvesborg-Mjällby Sparbank på.

Porträttbild på Amelia Adamo

Amelia Adamo

Kl. 11.30 Gobbaträning

Plats: Havsudden
För dig man som vill förbättra livskvaliteten med en rörligare och starkare kropp. Under 30 minuter bjuder ON Training på ett anpassningsbart prova på-pass med olika övningar. Taktkänsla behövs ej.

Kl. 12.45 Stark senior

Plats: Havsudden
Träningspasset Stark senior har varit populärt under flera år. Ta chansen att prova på detta pass i en komprimerad form med ON Trainings instruktör. Med fokus på styrka och muskeluthållighet börjar det mjukt med rörlighetsövningar efter egen förmåga. Därefter tränas alla kroppens stora muskelgrupper igenom, för att må bra längre i livet. Alla är välkomna! Passet varar ca 30 minuter.

13.00 Bedrägeri och lurendrejeri

Plats: Scenen
Seniordagens kanske minst festliga, men ack så viktiga inslag. Sölvesborg-Mjällby Sparbank informerar om dagens allt vanligare bankbedrägerier som kan drabba oss alla. Hur går det till? Hur kan vi skydda oss? Här får du tips på hur du ska tänka och agera. Informationen varar ca 30 minuter.

Kl. 13.30 Lottdragning

Plats: Scenen
Ha din entrélott redo och var med på utlottningen av finfina priser. Här har du chans att vinna restaurang- och cafébesök, träningsprodukter och upplevelser.

Akt 2
– En festlig kväll kl. 17.00-20.00

På kvällen förvandlar vi Duvans mötesplats till en festplats i folkparksanda med tombola, lyckohjul och femkamp. Caféet håller öppet hela kvällen och på gården säljs grillad korv och marknadsgodis.

Den prisbelönta magikern Douglas Nordenbelt bjuder gästerna på mingeltrolleri och dansbandet Orient står för musiken. Givetvis är dansgolvet inbjudande smyckat med björkar och kulörta lyktor men självklart finns det även gott om plats för alla som vill sitta ner och lyssna, umgås och bara vara.

Välkommen till en festlig försommarkväll och en flirt med folkparken!

Tombola och vimplar i taket, en kvinna håller fram en lott

Duvans mötesplats

Dansbandet Orient med sina gitarrer.

Orient underhåller med musik på kvällen.

Aktörer på plats

Nedan ser du vilka aktörer som är på plats under dagen.

Entré med shot och lott
Vi välkomnar besökarna med en go energi-shot som givetvis är sponsrad av Sölvesborg Energi - allt för att kicka igång dagen på bästa sätt! Här får du också en lott med chans att vinna ett finfint pris i lottdragningen kl. 13.30.

Second hand
Välkommen att fynda kläder i Second hand-hörnan. Här fylls det på med nya fynd under hela dagen.

SugarRush, UF-företag
Sedan 1980 har Ung Företagsamhet utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. I år har vi bjudit in SugarRush UF som drivs av Tindra och Amanda som säljer hembakat veganskt marknadsgodis till dig som vill njuta av sötsaker med gott samvete.

Yngst, UF-företag
Sedan 1980 har Ung Företagsamhet utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. I år har vi bjudit in Yngst UF som drivs av Zelma som har lyckats vinna pris för bästa pitchen, bästa hantverk och drakarnas favorit på gymnasieskolan i Bromölla. Hennes produkter är textilhantverk.

Sölvesborgs Släktforskarförening
Är du nyfiken på dina rötter, kanske forskar eller har släkt i Sölvesborg och vill veta mer om vår stad och bygd? Oavsett vilket så är du varmt välkommen att inspireras av Sölvesborgs släktforskarförening på plan.

Dietistgrevinnan
Kom och inspireras av kostens betydelse för hälsan och provsmaka näringsrika godsaker. Dietist Julia Binnergård, tillika Dietistgrevinnan, dukar upp ett aptitretande bord med ingredienser för ett friskt åldrande.

Reumatikerföreningen Sölvesborg
Reumatikerföreningen Sölvesborg finns till för att ge stöd och råd i vardagen för dig med reumatisk sjukdom eller sjukdom i rörelseorganen. Målet är att alla reumatiker är fullt delaktiga och jämlika i samhället.

Region Blekinges osteoporossköterskor
Visste du att 50 % av alla kvinnor och 25 % av alla män drabbas av en osteoporosrelate­rad fraktur någon gång under sin livstid? Osteoporos är den sjukdom som försva­gar benens täthet och kvalitet. Är just du i riskzonen? Vill du veta mer om benskörhet/osteoporos? Kom och prata med Region Blekinges osteoporossköterskor Madelene och Sandra.

Sölvesborgs demensförening
Träffa Sölvesborgs demensförening som verkar för att sprida kunskap i samhället om olika slag av demenshandikapp, påverka beslutsfattare och stödja de närstående genom olika insatser.

KeepOn
KeepOn har ett av marknadens största utbud av hjälpmedel och erbjuder praktiska lösningar på många av livets små och stora utmaningar. Kom och ta del av deras prylar och förslag på hur du kan underlätta din vardag.

Testa balansen med VR-teknik
Kommunens mediepedagog Nathalie Thuresson låter dig prova att vara i en digital verklighet med hjälp av VR-teknik. På detta sätt kan man lekfullt träna bl.a. balans.

DJ
Inga festligheter utan örongodis! Seniordagens discjockey bjuder på medryckande musik för att höja feststämningen.

Sölvesborg Energi
Det lokala energibolaget som ser till så att du har el och fjärrvärme i ledningarna, rent vatten i kranen och ett säkert fibernät för datatrafik finns på plats. Personal hjälper gärna dig med registrering av e-faktura och autogiro denna dag. Du hittar Sölvesborg Energi i tältet på Duvans innergård.

Sölvesborg-Mjällby Sparbank
Äldst i gänget? Sölvesborg-Mjällby Sparbank etablerades i bygden redan 1839 och är på så vis en av de äldsta på plats. Sparbanksidén är att investera en del av vinsten lokalt och göra samhällsnytta. Det ska vara tryggt och utvecklande att bo, leva och verka här men också lite roligare och mer spännande, lite oftare. Ett exempel på det är Amelia Adamos föreläsning som Sölvesborg-Mjällby Sparbank bjuder på denna dag. Du träffar bankpersonal i tältet på Duvans innergård.

Trygghetsvärdar
Trygghetsvärdarna är en del av kommunens trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete. De arbetar för att öka tryggheten genom synlighet och närvaro i samhället. Du träffar dem i tältet på Duvans innergård.

BroSö Orienteringsklubb
Orientering är perfekt för dig som nått mogen ålder. Med hjälp av en karta går du en runda i området i anslutning till Duvan, havsudden och slottsområdet. Vid varje kontroll finns en skärm och en stämpel. Ingen tidtagning. Priser lottas ut bland alla som lämnar in sitt startkort. BroSö OK, Bromölla Sölvesborgs Orienteringsklubb, håller i denna aktivitet.

Sölvesborgs innebouleklubb
Boulebanan vid hamnplan är öppen för alla som vill prova på boulespel under dagen. Där tar Sölvesborgs innebouleklubb hand om dig på bästa sätt och visar hur spelet går till.

SPF Seniorerna
Sveriges Pensionärsförbund, SPF Seniorerna, har idag närmare en kvarts miljon medlemmar och i Sölvesborg erbjuder lokalföreningen SPF Boken en meningsfull fritid genom en omfattande programverksamhet som både stimulerar och roar. En given mötesplats för många seniorer i bygden. Du träffar SPF Boken på Havsudden.

Mjällby AIF
Föreningen som gör det omöjliga möjligt. Utöver att ha ett lag i allsvenskan så har Mjällby AIF ett stort samhällsengagemang. Träffa klubben och ta del av deras arbete Utanför rektangeln som är samlingsnamnet för de insatser klubben gör i samhället. Missa heller inte Medelgympan med Mjällby AIF kl. 10.30 som är en av många delar utanför klubbens kritade fotbollsrektangel.

ON Training
Med träningsanläggningar i både Sölvesborg och Hörvik erbjuder On Training anpassade pass oavsett om du vill träna ensam, i grupp eller med en vän. Ta chansen att träffa instruktörerna, prova deras redskap och utmana dig själv i deras tävling. Missa heller inte att prova på Gobbaträningen kl. 11.30 eller Stark senior kl. 12.45 som On Training håller i.

PRO
Pensionärernas riksorganisation, PRO, har idag ca 260 000 medlemmar runtom i landet där lokalföreningar i Mjällby, Norje och Sölvesborg ingår. PRO är till för dig som har livet framför dig och arbetslivet bakom dig. Här står gemenskap, personlig utveckling och hälsa i fokus – det som ger livet glädje och livslust, helt enkelt. En självklar mötesplatser för många seniorer. Du träffar PRO på Havsudden.

Xrundan
Xrundan är en digital tipsrunda som du går med hjälp av din telefon. Det finns 15 skyltar med QR-koder som du scannar för att se frågorna. Alla som går rundan på Seniordagen har chans att vinna fina priser. Frida och Camilla finns på plats för att visa hur det går till och stötta de som behöver hjälp med att ladda ner appen.

Utegym - lek för livet
På havsudden i anslutning till gång- och cykelvägen mot Slottsområdet finns ett utegym som i första hand vänder sig till seniorer. Här finns flera olika sätt att träna balans och styrka på. På informationsskylten i anslutning till gymmet får ni förslag på övningar som kan göras men just denna dag finns även Frida och Camilla på plats för att visa och hjälpa alla som vill komma igång.

Sölvesborgs Golfklubb
Golf är ett spel som har bevisat goda effekter på hälsan. En lågintensiv och social aktivitet som passar länge i livet. Sölvesborgs Golfklubb erbjuder en anläggning med två banor med skilda svårighetsgrader, varierande och roliga träningsområden i en vacker natur. Prata med representanter från Golfklubben på Seniordagen och ta chansen att svinga dig till en vinst i form av lunchkuponger i deras restaurang eller fria rundor på Pay and Play-banan.

RF SISU Blekinge
RF SISU Blekinge stöttar föreningslivet men önskar även träffa dig om är besökare på Seniordagen. Man arbetar för att föreningslivet ska erbjuda mer verksamhet till personer som är 65+. För att kunna ge rätt stöd till föreningarna är det viktigt att vara lyhörd inför vad målgruppen efterfrågar. Därför vill de gärna veta vad du som besökare vill göra för att må bra. Så ta chansen att göra din röst hörd. Vem vet, kanske är det just det du önskar som föreningslivet framöver kommer att erbjuda.

Övrig bra information att veta

Informationsdisk

Hämta dagens program här och få svar på dina frågor. Värdarna guidar dig i dagens innehåll, upplägg och hålltider.

Mat och dryck

Duvans café erbjuder gofika till bra pris under hela dagen och kvällen. Det säljs även grillad korv i bröd utanför entrén vid plan 1.

Glöm inte att du kan ta bussen!

Bor du i Sölvesborgs kommun och är 70 år eller äldre kan du åka kollektivtrafik helt gratis till och från Seniordagen. Kliv av bussen på Sölvesborgs resecentrum och promenera till Duvans mötesplats (Sankt Ibbsgatan 1 D). Promenaden tar ca 8 minuter. Seniorbiljetten gäller följande dagar och tider:

  • Måndag till fredag mellan klockan 09.00–15.00 och klockan 18.00–04.00.
  • Lördag, söndag och röd dag, gratis hela dygnet.

Du behöver påbörja din resa inom seniorbiljettens giltighetstid, men det gör inget om du är framme senare än så.

Duvans mötesplats

Du hittar Duvans mötesplats i centrala Sölvesborg.
Sankt Ibbsgatan 1 D, Sölvesborg (öppna karta i Google maps) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
» Sök efter Parkeringsplatser

Mötesplatser

Läs mer om Sölvesborgs mötesplatser för dig som är senior 65+.

Läs mer

Arrangör

Seniordagen arrangeras av Sölvesborgs kommun.
Arrangemanget sponsras av Sölvesborg-Mjällby Sparbank.

Mer information
Datum: 23 maj 2024
Tid: 10:00 - 20:00
Ort: S:t Ibbsgatan 1D, Sölvesborg
Pris: Gratis

Senast uppdaterad:

Skriv ut