När du väl blivit förtjust är det dags att bestämma vilken del av Sölvesborg som är rätt för dig. Det kan vara svårt att välja men å andra sidan är avstånden så korta att du snabbt tar dig från en favoritplats till en annan, oavsett var du bygger bo. Börja med att läsa det vi skrivit om de olika områdena och varför inte ta en tur med hjälp av våra kartor för att se dig omkring och känna dig för?
Stortorget i Sölvesborg. Foto: Knall och kula, illustration: Sölvesborgs kommun
Du som bor i stadskärnan har förstås nära till service, butiker och restauranger – och vår charmiga biograf! Till barnomsorg, aktiviteter och resecentrum. Men det är inte långt mellan "mitt i naturen" och "mitt i stan". Och havet finns med hela tiden. Här finns parker för lek, skate och parkour för ben med mycket spring i. I centrum blandas flerbostadshus med villakvarter och gathus längs med kullerstensgator. Och möjligheterna att bo centralt växer – det finns planer på en ny stadsdel och några större flerbostadshusprojekt är nära byggstart. Håll utkik!
I centrala Sölvesborg finns i kommunens regi den lite större Kanehalls förskola och mindre Skogens förskola, Markgatans förskola som också är förhållandevis stor, ett familjedaghem, grundskolan och fritidshemmet Möllebacken för förskoleklass till årskurs 6, högstadiet Bokelundsskolan och gymnasiet Furlundsskolan, där det också finns gymnasiesärskola.
I privat regi finns förskolan Fantasi som är ett föräldrakooperativ och en Montessori-förskola som drivs som ett personalkopperativ.
I stort sett all kollektivtrafik i kommunen utgår från resecentrum, som finns i stadskärnan. Från centrala Sölvesborg är det enkelt att ta sig vidare till resten av Blekinge som Karlshamn, Olofström, Ronneby och Karlskrona eller till Bromölla och Kristianstad och även Malmö och Lund i Skåne, till exempel via tåg, buss, eller i egen bil via E22.
Hus i Ljungaviken. Foto: Knall och kula, illustration: Sölvesborgs kommun.
I natursköna Ljungaviken samsas villor med hyres- och bostadsrätter, ängsmark, tallskog och vackra stengärden. Hit leder kändisen Sölvesborgsbron som bjuder på en wow-vy av stadens silhuett, inte minst på kvällen. 900 meter bort har du Stortorget, butikerna och servicen – bron tar dig dit på ett kick! I Sölve glesnar bebyggelsen och miljön blir mer lantlig. Läget, lite mittemellan Listerlandet och stadskärnan, ger dig närhet till båda. Gör en ”brorunda” längs med viken till en vana så har du vardagsmotionen klar, och föredrar du golf eller ridning så är läget också helt rätt.
I Ljungaviken och Sölve har du nära till den barnomsorg i kommunal regi som finns i centrala Sölvesborg: den lite större Kanehalls förskola och mindre Skogens förskola, Markgatans förskola som också är förhållandevis stor, och ett av våra familjedaghem. Den närmsta grundskolan och fritidshemmet är Hjortakroksskolan för förskoleklass till årskurs 6.
I privat regi finns i centrala Sölvesborg förskolan Fantasi som är ett föräldrakooperativ och en Montessori-förskola som drivs som ett personalkopperativ.
Från Ljungaviken och Sölve kan du i många fall ta dig till centrala Sölvesborg via gång- och cykelbron Sölvesborgsbron på bara några minuter. För Ljungaviken är det buss 433 som går en gång i timmen dagtid som gäller om du vill åka kollektivt in till stan och för Sölve fungerar både 433 och buss 2.
Cirkuslekplatsen i Falkvik. Foto: Knall och kula, illustration: Sölvesborgs kommun.
Det är aldrig långt till havet i Sölvesborg men i Falkvik och Valjeviken har du verkligen nära till det eftertraktade vattnet. Här finns både stränder och badbrygga, och fastän områdena även gränsar till ett naturreservat så finns här också service, barnomsorg och matställen. Du tar dig kvickt in till stadskärnan. Tredenborg, bokskogen och Valje halvö är några av godbitarna som du kan njuta av året om. Flervåningshus, marklägenheter, radhus och villor – alla ryms här och mitt bland villorna i Falkvik hittar du härliga Cirkuslekplatsen som snabbt blivit en favorit hos små sölvesborgare.
I Falkvik och Valjeviken finns kommunala Bossabo förskola som är lite större och Timotejvägen som är mindre. Timotejvägen har även kommunens "nattis", det vill säga barnomsorg för dig som arbetar natt, helg och röda dagar. Här finns också grundskola och fritidshem på Falkviksskolan, förskoleklass till årskurs 6.
Från Falkvik och Valjeviken fungerar det bra att cykla in till centrala Sölvesborg på gång- och cykelvägen. Busslinjen heter 1 Falkvik och går en gång i timmen dagtid på vardagar och något mer sällan på helgerna.
Sölvesborg är cykelvänligt och har bra bussförbindelser. Foto: Knall och kula, illustration: Sölvesborgs kommun.
Precis intill havet med strandbad och båtliv på gångavstånd. Med naturen och lugnet inpå husknuten… nästan året om. För dig som gillar att träffa folk från hela världen blir den junivecka då Sweden Rock Festival går av stapeln i Norje, förmodligen årets höjdpunkt. Då bubblar både Norje och Pukavik av liv och musik. Det här är de tätorter som ligger allra längts österut i Sölvesborg. Det betyder att de gränsar till Karlshamns kommun och att du som bor här kommer särskilt nära resten av Blekinge med snabb access till både väg E22 och cykelpärlan Sydostleden. Det kan vara ett läge som är helt perfekt för dig.
I Norje och Pukavik finns för barnomsorg i kommunens regi Sagolyckans förskola och ett familjedaghem. Här finns också grundskolan Norje skola för förskoleklass upp till årskurs 6.
Från Norje och Pukavik har du nära till Mjällby, men även centrala Sölvesborg och till grannkommunen Karlshamn i egen bil via E22. Bussarna heter 433 och 350 och här finns en nybyggd gång- och cykelväg som är en del av Sydostleden.
Bokskog i Sölvesborg. Foto: Knall och kula, illustration: Sölvesborgs kommun.
Hällevik och Nogersund – två av våra mysiga gamla fiskelägen som klarat övergången till 2020-tal med bravur. Det traditionella adderar mängder med charm till det vardagsliv som hällevikare och nogersundare lever, med härliga naturreservat, strövområden och stränder. Med nyrökt fisk, ”byakrog” och flera sommaröppna serveringar. I Hällevik: skola, matbutik och fotbollsglädje på Strandvallen. I Nogersund: hembygdsförening med stark glöd och färja till ljuvliga Hanö. Två Listerlandspärlor där många vill vara ofta och länge och där alltfler vill bo. Det är lätt att förstå varför.
Hanö är den enda bebodda ön i Sölvesborgs vatten – men vilken ö! Mytomspunnen, makalös och med varierande natur. Dit tar du dig med kollektivtrafiken året om och färjan går från Nogersunds hamn.
I Hällevik och Nogersund finns kommunala Skönabäcks förskola och grundsskolan Havelidens skola för förskoleklass till årskurs 6.
Här finns också barnomsorg i privat regi, personalkooperativet Kulingens förskola.
Hällevik och Nogersund har nära till både Mjällby och centrala Sölvesborg. Bussen heter 2 Nogersund och går en gång i timmen dagtid på vardagar och något mer sällan på helger.
Fisk från en av krogarna i Hörviks hamn. Foto: Knall och kula, illustration: Sölvesborgs kommun.
Hörvik och Krokås är grannar med varandra – två rofyllda fiskelägen med många välbevarade äldre hus på varsin sida om en härlig sandstrand. Men samtidigt är det mycket på gång här och lägena ger ett piggt intryck… de är liksom i bra form. Kanske har det en del att göra med kvarteren med nya hus och gymmet vid kajkanten i Hörvik? Med krogarna i hamnen och de fina strövområdena med både ängar och klippor? Det finns en lång rad anledningar till att Hörvik och Krokås är populära bland ”nybyggare” och på senare år har många familjer valt att landa här.
I Hörvik och Krokås finns kommunala Hörviks förskola och ett familjedaghem, och Hörviks skola för förskoleklass till årskurs 6.
Hörvik och Krokås har nära till både Mjällby och centrala Sölvesborg. Bussen heter 2 Hörvik och går en gång i timmen dagtid på vardagar och något mer sällan på helger.
Mörby backe. Foto: Knall och kula, illustration: Sölvesborgs kommun.
Om du är det minsta fotbollsintresserad har du troligen hört talas om mirakellaget Mjällby AIF. Listerlandets centralort Mjällby har mer än namnet gemensamt med det gulsvarta gänget – stora ambitioner och ständig utveckling. Nya bostadsområden, stormarknad med handelsträdgård och bank, vårdcentral, apotek, bensinmack och det mesta däremellan. Några åkrar och bondgårdar österut hittar du Ysane. Lantligt och lugnt med en vacker 1300-talskyrka och ett smidigt, fint läge för dig som planerar att pendla.
För Mjällby och Ysane är kommunala förskolan Midhall närmst, och grundskolan Mjällby skola, som är för förskoleklass upp till årskurs 9. Barnen från Hörvik och Krokås, Nogersund och Hällevik och Norje och Pukavik, som inte någon egen högstadieskola, börjar i Mjällby skola i årskurs 7. På Mjällby skola finns även kommunens grundsärskola.
Från Mjällby kan du cykla in till centrala Sölvesborg på gång- och cykelvägen, eller ta buss 2. Från Ysane är det buss 350 som gäller, och här har du också nära E22 och Karlshamn med buss 600 eller i egen bil.
Sandvikens badstrand. Foto: Knall och kula, illustration: Sölvesborgs kommun.
Den som har siktet inställt på Sandviken kommer först till Siretorp. Möter lugnet bland gårdarna, åkrarna och stugorna. Det är många som gärna hamnar här för att rida eller cykla intill vattnet och den långa, vita stranden lockar året om – de som vill bada och promenera, njuta av en picknik eller grillkväll. Som om det inte vore nog finns naturreservat, sockersöta fiskeläget Västra Näs och Sölvesborgs golfbana alldeles intill. Tänk att bo så nära allt det! Hit tar du dig enkelt med cykel från centrala Sölvesborg via bron och trygg cykelväg samt har nära till Mjällbys service.
I Sandviken och Siretorp har du närmst till barnomsorgen i Hällevik och Nogersund, kommunala Skönabäcks förskola och grundsskolan Havelidens skola för förskoleklass till årskurs 6.
Här finns också barnomsorg i privat regi, personalkooperativet Kulingens förskola.
Från Sandviken och Siretorp kan du cykla in till centrala Sölvesborg via gång- och cykelbron Sölvesborgsbron. Bussen som går året om till centrala Sölvesborg och Mjällby men där vissa avgångar måste bokas i förväg heter 433. Under sommartid har det de senaste åren även funnits en "badbuss", linje 415, som går från stan till Sandviken och Siretorp och tillbaka igen, som också går bra att använda för boende i området.
Grundsjön. Foto: Knall och kula, illustration: Sölvesborgs kommun.
Byarna Kylinge, Sandbäck och Gammalstorp hittar du i den norra delen av kommunen. I de här trakterna, vid foten av Ryssberget, odlas mängder med bär, frukt och grönt. Att sätta bo här passar dig som vill bo på landet men ändå inte ha långt till en stad. Eller till barnomsorg och skola. Dig som trivs i lugn och ro men ändå vill vara del av en gemenskap. Kanske vill du göra verklighet av drömmen om egen häst eller några får? Det har många av grannarna gjort. Föreningslivet är livligt med skytte, fotboll och innebandy som några exempel.
Gör en utflykt för att fiska i Grundsjön eller kör ett av veckans motionspass i sagolik miljö – till fots, på cykel eller hästryggen. Här upplever du det bästa av bokskogen från maj-grönt till oktober-orange.
I närheten av Kylinge, Gammalstorp och Sandbäck finns i kommunal regi ett familjedaghem och Högtofta förskola, skola och fritidshem för förskoleklass till årskurs 6.
I de norra delarna av kommunen har du nära till både Sölvesborg och Olofström, beroende på var någonstans du bor kan det ta ungefär lika lång tid på båda hållen i egen bil. Bussen som går in till centrala Sölvesborg på vardagar heter 434 Sandbäck. Från Kylinge går buss 600 och 630 mot Olofström.
Senast uppdaterad: