Sölvesborgs kommun

Tärnan

Bilden visar Tärnans boende

Tärnan

Tärnan är ett demensboende som ligger i Mjällby. Här finns det 21 platser för personer med demenssjukdom. Boendet ligger vackert med naturen nära på baksidan och ett stenkast bort från Mjällbys kyrka och matbutik och shopping. På Tärnan finns även en dagverksamhet som heter Sunnanbo.

Tärnan är ett särskilt boende enbart inriktat för personer med demenssjukdom. Boendet som är på markplan består av olika flyglar med fyra små enheter. På boendet finns även dagverksamheten Sunnanbo.

På Tärnan arbetar vi med kunden i fokus. Hos oss ska du leva ett självständigt, tryggt och meningsfullt liv i gemenskap med andra. Du ska fortsätta att vara den du alltid varit och få njuta av vad du tycker om och bli sedd för den du är.

Boendemiljö

Varje lägenhet är utrustad med vårdsäng och eget badrum, med toalett och dusch. Madrass beställer man genom boendet. Övrig möblering görs med egna möbler efter eget önskemål. Tillgång till fiberanslutning finns i rummet, samt uttag för telefon och tv.

Varje enhet har gemensamma ytor och det finns en större samlingslokal med tv. Den lokalen går bra att låna om man exempelvis vill fira sin födelsedag med nära och kära på boendet. Tärnan har en fin innergård som används flitigt.

Mat är inte bara ett grundläggande behov för att tillföra näring utan ska även vara en njutning och ge välbefinnande. Den vällagade maten äter vi i små gemensamma kök som finns på respektive enhet, om man inte föredrar att äta mat på rummet. På Tärnan finns ett storkök som lagar mat till både Tärnan och andra boenden.

Aktiviteter

Det förekommer aktiviteter både på respektive enhet och gemensamt. Det sker aktiviteter kontinuerligt i både mindre och större omfattning, exempelvis musikunderhållning, bakning och bollkastning. Högtider uppmärksammar vi med både mat och traditioner. 

Personal

Det finns alltid personal tillgänglig dygnet runt, och alla boende har varsin kontaktperson. Det finns sjuksköterska på plats under vardagar och sjuksköterska finns att nå under jourtid. En gång varje vecka går läkare rond. Om du behöver kan läkare, fysioterapeut, arbetsterapeut, tandhygenist och äldrekurator komma till boendet när behov finns.

Kontaktuppgifter

Enhetschef Anette Olsson: 0456- 81 69 84, anette.olsson@solvesborg.se

Olika enheter

  • Tärnan Grön: 0456-81 69 87
  • Tärnan Gul: 0456- 81 69 88
  • Tärnan Blå: 0456- 81 69 89
  • Tärnan Röd: 0456 81 69 90

Ansvarig sjuksköterska: 0456-81 69 85

Besöksadress

Kyrkvägen 8, 294 71 Sölvesborg

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Omsorg och stöd