Sölvesborgs kommun

Svalan

Bilden visar Svalans boende

Svalan

Svalan ligger centralt i Mjällby med nära till affärer och kyrkan med 40 boendeplatser för både demensboende och äldreboende. Här finns även mötesplatsen Svalan.

Svalan är ett stort boende som består av tre olika hus med tre våningar på respektive enhet med plats för 40 boende. Det finns två demensenheter, Backsvalan och Hussvalan. Här hittar man även en trevlig mötesplats som erbjuder fler aktiviteter varje vecka. Svalan är ett av de särskilda boenden som berörs av omställningen av särskilda boenden inom omsorgen.

Här hittar du mer information om mötesplatsen Svalan

Här hittar du mer information om omställningen

På Svalan arbetar vi med kunden i fokus. Hos oss ska du leva ett självständigt, tryggt och meningsfullt liv i gemenskap med andra. Du ska fortsätta att vara den du alltid varit och få njuta av vad du tycker om och bli sedd för den du är.

Boendemiljö

Varje lägenhet är utrustad med säng, trygghetslarm och eget badrum, med toalett och dusch. Madrass beställer man genom boendet. Övrig möblering görs med egna möbler efter eget önskemål. Tillgång till fiberanslutning finns i rummet, samt uttag för telefon och tv.

På varje enhet finns gemensam matsal och tv-rum. Utöver det finns den trevliga mötesplatsen där man kan träffas och vara delaktig i aktiviteter varje vecka. Svalan har en fin utemiljö. Enheten som ligger på markplan har tillgång till en innergård och enheter på andra och tredje våningen har en stor balkong.

Mat är inte bara ett grundläggande behov för att tillföra näring utan ska även vara en njutning och ge välbefinnande. Därför äter vi den vällagade maten tillsammans på respektive enhet i en gemensam matsal, om man inte föredrar att äta mat på rummet. Frukost och fika görs på varje enhet och den vällagade maten kommer från särskilda boendet Tärnans kök.

Bilder från Svalan

Bildspel från Svalans omgivning och café.

Aktiviteter

Det förekommer aktiviteter både på respektive avdelning och på mötesplatsen. Varje månad erbjuds det gemensamma aktiviteter på varje enhet, bland annat är bakning en trevlig aktivitet som vi ofta gör gemensamt. Vi firar även olika tillfällen som höstfest, vårfest och sommarfest. De gemensamma utrymmena används ofta till sociala sammanhang.

På Svalan finns en trevlig mötesplats som erbjuder flera aktiviteter varje vecka. Varje vecka erbjuds det sittgympa, sy service, musikunderhållning och allsång bara för att nämna några aktiviteter. Vi har även ett fik som har öppet vissa dagar i veckan. Gudstjänst erbjuds också regelbundet.

Personal

Det finns alltid personal tillgänglig dygnet runt, och alla boende har varsin kontaktperson. Det finns sjuksköterska på plats och fysioterapeut och arbetsterapeut träffas med personal, enhetschef och sjuksköterska varannan vecka. Läkare kommer till Svalan varje onsdag och går rond. Om man behöver kan äldrekurator och tandläkare komma till boendet vid behov.

Kontaktuppgifter

Enhetschef Alexandra Bertram: 0456- 81 69 68, alexandra.bertram@solvesborg.se

Olika enheter

  • B-huset: 0456- 81 69 72
  • C-huset 2: 0456- 81 69 73
  • C-huset 3: 0456- 81 64 73
  • D-huset: 0456-81 69 74
  • Backsvalan: 0456-81 69 79
  • Hussvalan: 0456-81 69 78

Ansvarig sjuksköterska: 0456-81 69 71

Besöksadress

Sockenvägen 5, 294 71 Sölvesborg

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Omsorg och stöd