Sölvesborgs kommun

Aktiv fritid i coronatider

En ljust brunhårig pojke i saffransgul tröja svingar sig fram med händerna, hängades i gröna ribbor, i en OCR-bana en solig höstdag

Sölvesborgs nya OCR bana placerad vid Svarta Led och Bokelundsskolan bjuder in till träning och rörelse.

Det finns fortfarande möjlighet till en aktiv fritid, även i virustider då mycket är inställt. Ge dig ut och njut när du är frisk, varva med digitala upplevelser när du behöver vila eller återhämtning.

Det finns mycket du kan uppleva i din närmiljö, både för dig själv eller tillsammans med de personer du bor ihop med. Sölvesborgs kommun är en levande plats fylld av möjligheter till aktivitet och rörelseglädje. Här följer tips på aktiviteter för ditt välbefinnande och hälsofrämjande aktiviteter att uppleva i vår kommun.

Kultur- och konstaktiviteter

Gå en digital guidad tur och lär dig mer om Sölvesborgs historia samtidigt som du får frisk luft. Sölvesborgs event- och guideapp erbjuder 2 stycken olika guidade turer till din mobil eller läsplatta. Du hittar appen där appar finns, länk till Appstore Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Google play Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. För bästa upplevelse lyssna i hörlurar. Det bästa är om du laddar ner både appen och den guidade turen innan du beger dig ut, där du vet att du har tillgång till stabilt internet.

Hanö guidetur är mer än en båtresa till Hanö. Det är en färd till en annan värld, kryddad av spännande historia, intressant och omväxlande natur och en mytomspunnen ö med sagor, skrock och skrönor. Turen är cirka 5 km lång och tar ungefär två timmar att gå.

Sölvesborg, Danskarna och brännvinet tar dig genom stadens historia med spänning dramatik, fakta och underhållning för alla sinnen. Turen är drygt 5,5 km och tar cirka två timmar att gå. Självklart går det också bra att cykla.

Musik i Blekinge

Ta del av livemusik och teater från ditt eget vardagsum från kulturskapare i Blekinge genom Musik i Blekinges Youtube-kanal.

Här hittar du Musik i Blekinges youtubekanal med stort musik- och kulturutbud Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kulturarenan

Kulturarenan är en samlingsplats för kultur online. Här finns musik, dans, bildkonst, litteratur och andra uttryck från våra främsta scener. Gör ett digitalt studiebesök på konsert, teater eller museum.

Här kan du se konserter, teater, filmer och gå på museum hemma i soffan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gå på digitalt museum här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Låt världen komma till dig!

Vi är många som just nu drömmer oss bort till spännande resor och äventyr utomlands. En positiv effekt av de reserestriktioner som coronapandemin har medfört är att flera av världens stora museer och andra sevärdheter öppnat upp för virtuella utställningar. Besök bland annat British museum, Louvren och Sixtinska kapellet i Rom. När du inte kan komma till världen får världen komma till dig!

10 virtuella upplevelser från reseföretaget Ticket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Få bra boktips, lär dig något nytt, låna och hämta böcker, låna e-böcker och e-ljudsböcker, läs tidningen eller se en film från bibliotekets katalog hemifrån. Det går lätt både via dator, surfplatta och smartphone.

Läs mer om bibliotekets tjänster här

Är du intresserad av att utforska och lära dig mer om den offentliga konsten och arkitekturen i Sölvesborgs stad? Gå på en konstrunda utomhus med hjälp av en digital karta i din mobiltelefon. Eller upplev vår fina konst och arkitektur direkt hemma från soffan.
Länk till Offentlig konst- och arkitektur i digitalt format. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rundvandringen finns också att hämta som tryckt broschyr på Medborgarkontoret i Sölvesborg. Det går också bra att kontakta medborgarkontoret@solvesborg.se så skickar vi hem en broschyr till dig i brevlådan.

Välkommen ut på en rundvandring bland stadens parkträd. Det gynnsamma klimatet i Sölvesborg möjliggör plantering av ovanliga träd. Vi guidar dig genom Sölvesborgs stadskärna och berättar om vanligt förekommande och exotiska träd, nya som gamla. Ladda batteriet på din mobiltelefon och bege dig ut på trädvandring!

Läs mer om trädvandringen och använd dig av kartan för göra det enkelt

Under kulturkalaset 2020 fick tretton elskåp nya kostymer av fantastiska konstnärer och kreatörer från Sölvesborg. Ge dig ut på en promenadvänlig streetartutställning längs med stans charmiga kullerstensgator.

Läs mer om elskåpskonsten här

Naturupplevelser

Nu är det populärare än någonsin att träffas ute och grilla, nedan finner du en karta över grillplatser i Sölvesborg. Kartan är inte heltäckande utan visar grillplatser på vanliga utflyktsmål i kommunen. Klicka på länken nedan för att öppna upp kartan i ett eget fönster. 
Länk till karta över grillplatser i Sölvesborg. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan alltid ta en paus och njuta av miljön i våra parker. Fyra årstiders park exempelvis, är en central park i Sölvesborg där du kan följa naturens skiftningar över året. Under den här perioden njuter vi av småfåglarnas jakt på frön i torkade blomställningar och enstaka frostnätter som kantar blomställningar och vissna blad med rimfrost.

Läs mer om våra parker här

Sölvesborg har många utflyktsplatser och natur­reservat som passar för såväl en fikapaus som träning.

De många naturreservaten som finns i kommunen erbjuder alla en unik och omväxlande natur, med enorma bokskogar, böljande ängar och närhet till kusten. Snöra på dig skorna, packa ryggsäcken med fika och kikare och ge dig ut på upptäcktsfärd. Glöm inte kameran!

Friluftsliv i Sölvesborgs kommun – digital karta över– kommunens natur- och rekreationsområden. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om de 14 olika naturreservaten som finns i kommunen hos Länsstyrelsen Blekinge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om våra parker och andra grönområden

Är du intresserad av hästar och ridning? Om du trivs bäst på skogsleder i naturen kan du enkelt hitta vägen upp på hästryggen i Sölvesborgs kommun. Här finns möjligheter för både den erfarne ryttaren och nybörjaren att ge sig ut på en tur på en fyrfota vän.

Ridlederna i kommunen är främst för dig som vill komma ut och uppleva naturreservaten på hästrygg. Det finns olika föreskrifter för varje naturreservat, så därför är det viktigt att du kollar upp vad som gäller i just den du vill besöka.

Läs mer om vad som gäller i de olika naturreservaten hos Länsstyrelsen Blekinge Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Pröva din fiskelycka. I Sölvesborg finns det möjlighet att fiska i både hav och sjö.

Läs mer om fiske här

Inte störa, inte förstöra

Det här får du göra enligt allemansrätten

 • Gå, cykla och rida och vara nästan överallt i naturen. Men inte för nära bostadshus, och om du öppnar en grind måste du stänga den bakom dig.
 • Gå, cykla och rida på privata vägar.
 • Tälta ett dygn i naturen. Vill du tälta längre tid måste du fråga den som äger marken.
 • Bada, åka båt och gå iland även vid en privat brygga, men inte för nära ett bostadshus.
 • Plocka blommor, bär och svamp.
 • Fiska med metspö och kastspö utmed kusten.
 • Du får göra upp en liten eld om du är försiktig. Elda inte direkt på en klipphäll, eftersom den kan gå sönder. Det är bäst att elda där det finns en särskild plats för eldning. Se till att elden är ordentligt släckt när du lämnar platsen. På sommaren är det ofta förbjudet att elda. På Länsstyrelen Blekinges hemsida kan du se om det är eldningsförbud eller inte i Sölvesborg. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det här får du INTE göra enligt allemansrätten

 • Du får inte passera över tomter, trädgårdar, planteringar eller odlad mark, till exempel åkrar.
 • Du får inte köra bil, motorcykel eller moped i naturen. Du får heller inte köra på stigar, parkvägar eller i motionsspår.
 • Du får inte elda om det är mycket torrt väder eller blåser hårt. Då kan elden sprida sig.
 • Du får inte ta eller skada träd och buskar.
 • Du får inte ta frukt, bär, grönsaker eller något annat som växer i trädgårdar, planteringar eller på åkrar.
 • Du får inte plocka fridlysta blommor.
 • Lämna inte kvar eller kasta något skräp i naturen. Burkar, glas, plast och annat skräp kan skada djur och människor.
 • Du får inte jaga, störa eller skada djur. Det är också förbjudet att ta fågelägg eller röra djurens bon eller ungar.
 • Du får inte fiska utan tillstånd i sjöar eller vattendrag. Du behöver inte tillstånd för att fiska med metspö, kastspö vid kusten.
 • Du får inte släppa din hund att springa fritt i naturen från den 1 mars till den 20 augusti. Då har de vilda djuren ungar. En fritt springande hund kan skrämma och skada andra djur. Det bästa är att ha hunden kopplad. Här kan du läsa mer om regler för dig som har hund i Sölvesborg. Länk till annan webbplats.

Allemansrätten in other languages

Here you find information about allemansrätten in other languages Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rörelseglädje och fysisk aktivitet

Ta dig ut på en digital tipsrunda som passar både vuxna och barn. Allt du behöver är ett par sköna skor och din mobil. Ladda ner en app, tävla, motionera och få kunskap på köpet. Det finns dessutom fina priser att vinna varje vecka.

Här finns Xrundan

Xrundan är uppsatt på fem olika platser i kommunen och du väljer själv vilken runda du vill gå. Rundorna är lite olika långa. I appen hittar du kartor till samtliga rundor.

 • Hälleviksrundan 4 km (Stiby Backe)
 • Hörviksrundan 3.4 km
 • Mjällbyrundan 3 km
 • Slottsrundan 1.7 km
 • Svarta Ledsrundan 3 km (går även i Valjeviken)

Via Xrundans hemsidan kan du få lite mer information om respektive runda Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 Aktivitetsrundan lockar alla, oavsett ålder till fysisk aktivitet med enkla rörelser och övningar. Varje runda har 12 skyltar med en QR-kod på. Genom att scanna QR-koden med mobilen kan man se filmer om hur de olika övningarna ska utföras. Det finns olika versioner av aktivitetsrundor.

 • Svarta Led har en med inriktning på puls och styrka, ca 1500 m.
 • Tredenborg har en med fokus på harmoniska och lugna övningar, ca 2260 m.

I kommunen finns flera lekplatser som passar barn i olika åldrar och kan fungera som ett utflyktsmål.

 • Riddarparken är en lekplats med lekredskap för barn i alla åldrar med gungställning, klätterredskap och en riddaborg. Lekplatsen ligger centralt vid stationen i Sölvesborg i Järnvägsparken/Riddarparken
 • Cirkuslekplats med manege, klätterställningar, rutschkanor och gungor finns på Syrsans väg i stadsdelen Falkvik Länk till annan webbplats.

Gillar du att röra på dig ute i naturen? Vi har två fina motionsslingor i kommunen, varav en av dem är belyst.

 • Motionsspår på 1 450 meter i centrala Sölvesborg intill fotbollsplanerna vid Svarta led. Motionsspåret är elbelyst fram till klockan 22:00 varje kväll.
 • Motionsspåret finns på Stiby Backe nära Hällevik där du kan välja mellan två sträckor, en på 4 kilometer och en på 6 kilometer.

I centrala Sölvesborg finns Skejtan, en skateboardpark, som passar både nybörjare och proffs. Välkommen på skateboard, kick-bike och inlines att ta dig han hinder med olika svårighetesgrader.

Läs mer om Skejtan och reglerna i parken

Träna kroppen på ett smidigt och kontrollerande sätt med hjälp av olika typer av hinder. I Parkourparken testas både fysisk och mental styrka hos dig medan du genom hopp och rullar med olika tekniker tar dig över hinder. Parkourparken finns vid Järnvägsgatan, mellan ICA:s parkering och bussparkeringen. Den tillhör Sölvesborgsgymnasterna men är tillgänglig för alla.

Läs mer om parkourparken här

Vågar du utmana dig själv i hinderbanalöpning? Sölvesborgs nya OCR (Obstale Course Racing)-bana står klar längs med gång- och cykelvägen som går mellan Bokelundsskolan och Svarta Led (Idrottsvägen 1).

Banan består av åtta hinder som innehåller utmaningar som armgång, balans, klättring och att förflytta sig över och under. Banan passar alla från nybörjaren till den som hållit på med OCR länge. Ett av hindren är anpassat så att det ska kunna användas om man sitter i rullstoll.

Läs mer om OCR-banan och se en film därifrån här

Kommunens utegym är en rolig, tillgänglig träningsform som är till för alla under dygnets alla timmar. Här finns det gymredskap som ger möjligheter att träna hela kroppen och som passar både nybörjaren och den mer rutinerade.

 • Utegym, redskap för funktionell träning, Svarta Led (Idrottsvägen 1)
 • Lek för livet, här tränar du bland annat funktioner som balans och koordination, Brofästet (S:t Ibbsgatan)

Läs mer om våra utegym » Öppnas i nytt fönster.

Ta en promenad eller cykeltur längs våra långa, härliga badstränder!

Läs mer om våra stränder

Ut och njut av en skön cykeltur. I Sölvesborg finns det många vackra cykelvägar som du kan ta del av. Packa picknickkorgen, ta på cykelhjälmen och trampa iväg.

Läs mer om cykellederna i Sölvesborg

Följ smittsäkra riktlinjer under din aktivitet

Ta dig ut och njut när du är frisk!

 • Utför aktiviteterna ensam eller endast med de personer som du normalt träffar dagligen, den egna familjen eller några nära vänner
 • Håll avstånd till andra när du är ute
 • Tvätta händerna noga
 • Stanna hemma om du känner dig minsta sjuk
 • Hosta och nys i armvecket

Friluftslivets år 2021 - Luften är fri

Visste du att 2021 är friluftslivets år? Under året kommer vi att tipsa dig om olika friluftsaktiviter och skapa nya sätt att komma ut i naturen. Läs mer på länken Friluftslivets år 2021 - Luften är fri Länk till annan webbplats..

I evenemangskalendern på VisitSölvesborg kan du hitta aktiviteter som är öppna för allmänheten.
Till evenemangskalendern Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Du kan även hitta evenemangen i VisitSölvesborgsappen. Appen finns tillgänglig för nedladdning både till Android och iOS från GooglePlay Länk till annan webbplats.och Apple Appstore Länk till annan webbplats.

Informera andra en öppen aktivitet som du arrangerar

Är du medlem i en förening som du vet arrangerar en öppen aktivitet för både ickemedlemmar och medlemmar? Be en representant att fylla i nedanstående formulär, så syns aktiviteten i evenemangskalendern på visitsolvesborg.se.
Till formulär för att lägga in öppna aktiviteter på visitslvesborg.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Kommun och politik