Sölvesborgs kommun

Ljungaviken etapp 2b

Grön platta med bild på bro och cyklist samt karta över området. Pratbubbla med kvm och kvartersnamn. På grön platta står det utveckla Ljungaviken tillsammans med oss.

Skapa framtidens boende i Ljungaviken tillsammans med oss.

Var med och utveckla Ljungaviken tillsammans med oss. Fram till och med den 7 april 2025 kan företag lämna in bidrag till vår markanvisningstävling för Ljungaviken etapp 2b. Över 8 500 kvadratmeter längtar efter bebyggelse som skapar en unik miljö med attraktivt boende genom hela livet. Här hittar du mer information om stadsdelen, tävlingsvillkoren samt kontaktuppgifter.

Det går inte längre att lämna in bidrag till markanvisningstävlingen

Företag hade till och med 7 april på sig att lämna in bidrag till markanvisningstävling för kvarter Stenåldershunden och Mikroliten, Ljungaviken etapp 2b. Nu kommer juryn bedöma de avidentifierade bidragen. Vår ambition är att vinnare kan presenteras i slutet av maj.

Var med och utveckla Ljungaviken 2b

Det är attraktivt att bo i Ljungaviken. Redan nu står dubbelt så många i tomtkön för kommunala villatomter i Ljungaviken än vad det finns tomter tillgängligt. Nu har även företag chansen att vara med och forma ett unikt bostadsområde där ni inte behöver kompromissa mellan stadens puls och naturens lugn. Med ett attraktivt läge erbjuder vi er möjligheten att skapa en vision för framtidens boende, oavsett om det handlar om kedjehus, radhus eller parhus. Delta i vår markanvisningstävling och visa hur ni kan bidra till att utveckla en hållbar och levande miljö i möjligheternas kommun!

Ljungaviken – med närhet till natur, kust och stad

Med havet i förgrunden ser du silhuetten av vår vackra stad på andra sidan viken som genom vår välkända gång- och cykelbro med sin belysning får en extra wow-effekt. Vägen över till centrum går både fort och smidigt, mindre än en kilometer bort finns ett levande centrum med torg, butiker och service samt ett resecentrum med goda pendlingsmöjligheter.

I Ljungaviken samsas villor i olika stilar med hyres- och bostadsrätter, ängsmark, tallskog och vackra stengärden. Här hittar du även Sölvesborgs golfklubbs anläggning som erbjuder en magnifik utsikt och är komplett med restaurang, övningsområden samt en padelbana. Ljungaviken erbjuder också en lekplats för barnen, vilket gör området perfekt för hela familjen. En av våra vackraste stränder med kritvit strand, Sandviken, finns bara en snabb cykeltur bort. Dessutom erbjuder Ljungaviken många vackra friluftsstråk att röra sig på.

Om Sölvesborg

Sölvesborg är en gemytlig kommun med cirka 17 500 invånare som ligger i Blekinge, på gränsen till Skåne. Här har du alltid nära till bokskogar, hav och strand. Stadskärnan erbjuder en medeltida prägel, goda kommunikationer och närhet till kontinenten. Här hittar du också Sölvesborgsbron, en av Europas längsta gång- och cykelbroar. Bara några minuters bilfärd från stadskärnan ligger Listerlandet, där pittoreska fiskelägen och sandstränder avlöser varandra utmed Hanöbukten.

Vår kommun kännetecknas av värme, närhet och engagemang och vi arbetar för unika miljöer och attraktivt boende genom hela livet.

Tävlingsvillkor och förutsättningar

I detaljplanen, som vunnit laga kraft, framgår det tydligt att bostadsområde Ljungaviken etapp 2b är ett område där attraktiva och naturnära livsmiljöer ska fyllas med bostäder som möter både människors och samhällets behov. En av fem som står i tomtkö för Ljungaviken drömmer om någon form av flerbostadshus i området. Detaljplanen godkänner en- samt tvåplanshus i området med stor flexibilitet som kan skapa utrymme för fler bostäder med så väl parhus, radhus som kedjehus.
Läs detaljplan för Ljungaviken här (PDF) , 1.9 MB, öppnas i nytt fönster.

Markförutsättningar

Inom markområdet ryms det två kvarter, Stenåldershunden och Mikroliten. Kvartersnamnen anspelar på de arkeologiska upptäckter som gjorts i området, med boplatsfynd från jägarstenåldern. Området är slutundersökt.

Kvarter Stenåldershunden är märkt nr 1 och kvarter Mikroliten är märkt nr 2.

Utöver flerbostadshus ska kvarteren även inrymma bil- och cykelparkering. Miljöprovtagning är utförd inom området och inga föroreningar har upptäckts. Fastigheterna är förberedda med gata, VA, el och fiber fram till tomtgränsen. Köparen bekostar förrättning tillsammans med köpeskillning för marken samt övriga kostnader som exempelvis anslutnings- och anläggningsavgifter tillkommer.

Kvarter Stenåldershunden

Kvadratmeter: 4 692
Nybyggnadskarta Stenåldershunden (PDF) , 1.2 MB, öppnas i nytt fönster.

Kvarter Mikroliten

Kvadratmeter: 4 453
Nybyggnadskarta Mikroliten (PDF) , 1.2 MB, öppnas i nytt fönster.

Pris per kvadratmeter

  • 750 kronor/kvadratmeter radhus
  • 1 200 kronor/kvadratmeter BTA flerbostadshus

Boverkets direktiv gällande en- och tvåbostadshus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tävlingskriterier

Vår jury kommer att granska tävlingsbidragen utifrån fem kriterier.

  • Byggnation - nyttjande av byggbar yta
  • Arkitektur - design, kvalitet och material
  • Miljö - energieffektivt och hållbart byggande
  • Erfarenheter - tidigare erfarenheter av liknande projekt
  • Yttre miljö - sociala ytor, parkeringsutrymme, miljöhus, grönska

Jury, bedömning och resultat

Vi, Sölvesborgs kommun, har en jury som bedömer de tävlingsbidrag som kommer in utifrån de kriterier vi redovisar för på den här sidan. Företaget som får högst poängsumma totalt kommer att utses som vinnare och får ensamrätt att köpa marken under max tre månader från det att beslutet meddelats. Det är juryn som avgör om man vill sälja marken utifrån de bidrag som inkommer, om inget passar kan markanvisningen avbrytas.

Köpeavtal

Köpeavtal tecknas senast vid optiontidens slut. Det framgår i köpekontraktet att köparen bland annat ska ha lämnat in bygglovsansökan inom ett år från tillträdesdagen och inom tre år uppfört godkända byggnader på fastigheten.

Frågor och svar

Här har vi samlat lite vanliga frågor och svar gällande markanvisningstävlingen. Ni kan alltid ställa en fråga till vår funktionsbrevlåda så redovisar vi dem här.

Tävlingen startar måndag 3 februari och pågår till och med måndag 7 april.

Vår ambition är att vinnare kan presenteras i slutet av maj, men det beror lite på antal bidrag och dylikt.

Ja, det går jättebra att lämna in tävlingsbidrag för båda kvarteren.

Fråga ställd av företag vecka 7 kring hur prissättning ska tolkas.

Är det 750 kr/kvm BOA som gäller för radhus? Hur definierar ni flerbostadshus i detta fallet? Om vi lämnar in tävlingsbidrag i form av radhus som brf, är det då 750 kr/kvm (BOA?) eller 1200 kr/kvm BTA som gäller?

Svar från Sölvesborgs kommun

BOA finns inte med i pris för ytor. Det är som gäller är:

  • 750 kronor per kvadratmeter tomtyta vid radhus/kedjehus i form av hyres-, bostads- eller äganderätt.
  • 1 200 kronor/bruttoarea (BTA) vid flerbostadsbyggande, tvåvåningsfastigheter i form av hyres-bostads- eller äganderätt med skilda lägenheter på planen.

Boverkets direktiv gällande en- och tvåbostadshus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Förenklad princip bostadstyper (PDF) , 865.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Fråga ställd av företag vecka 9 kring möjligheter för arkitekturföretag attdelta i tävling utan entreprenör

Är det möjligt att delta i tävlingen utan entreprenör, och efter tävlingen är avgjord anknyta oss till en entreprenör?  

Svar från Sölvesborgs kommun

Det går bra under förutsättning att i de fall ni skulle vinna markanvisningen måste det finnas en part för oss att skriva kontrakt med. Antingen att ni åtar köpa och bebygga ytan/ytorna alternativt att ni har en samarbetspartner som kontraktstecknare.

Fråga ställd av företag vecka 11 kring gestaltningskraven i detaljplan.

Finns det någon chans till undantag från gråa eller svarta tak? Skulle sedumtak vara acceptabelt?

Svar från Sölvesborgs kommun

Sedumtak är ett material som passar väl in i miljön i Ljungaviken och vi ser en möjlighet att kunna tolka in det i detaljplanen. Slutligt godkännande görs dock i bygglovsskedet.

Fråga ställd av företag vecka 11 kring inlämningskrav gällande formalia.

Bland inlämningskraven stå det att ”underlaget ska vara i A4/A3 i pdf.-format och får innehålla max sex filer”. Menar ni totalt sex sidor, eller är finns det ingen begränsning på hur många sidor vår projektpresentation får vara på?

Svar från Sölvesborgs kommun

Max sex sidor gäller.

Fråga ställd av företag vecka 11 kring anonymt förslag där referenser och tidigare erfarenheter inkluderas.

Ska det lämnas in ett anonymt förslag där vi beskriver projektet i sig, utan några företagspresentationer (referenser, tidigare erfarenhet), för att sedan lämna in referenser och tidigare erfarenheter bredvid, där våra namn och företag finns med? Eller hur ser detta kravet på anonymt bidrag ut?

Svar från Sölvesborgs kommun

För att kunna göra en neutral bedömning så ska underlaget vara avidentifierat. Referenser på tidigare projekt och erfarenheter förklaras i text från inlämnande exploatör. Efter tilldelning kan vinnande bidrags referensobjekt presenteras med plats.

Fråga ställd av företag vecka 12 kring parkeringsnorm i Ljungaviken.

Hur ser parkeringsnormen för Ljungaviken ut?

Svar från Sölvesborgs kommun

Kommunen har tagit fram förslag till ny parkeringsnorm. Den är godkänd av byggnadsnämnden men är ännu inte antagen. I samband med bygglovsgranskning kommer parkeringsnormen med parkeringstal gälla enligt Zon 2. Det innebär följande:

  • Småhus (per bostad) 1,5

Flerbostadshus

  • Per lägenhet (<40kvm) 0,7
  • Per lägenhet (40-80kvm) 0,9
  • Per lägenhet (>80kvm) 1,0

I begreppet småhus inkluderas enbostadshus, parhus, radhus och kedjehus. Angivna parkerinstal inkluderar parkering för besökare.

Fråga ställd av företag vecka 13 kring inlämningstid.

Finns det något klockslag för inlämning av underlag 2025-04-07?

Svar från Sölvesborgs kommun

Ja, underlaget måste inkomma senast 23:59 måndagen den 7 april.

Fråga ställd av företag vecka 13 kring tillåtna bostadstyper enligt detaljplan.

Är det tillåtet med bostadstypen flerbostadshus i form av två-våningslängor med lägenheter som nås via loftgång?

Svar från Sölvesborgs kommun

Ja, planen ger utrymme för detta inom övrig bostadsbebyggelse.

Lämna in tävlingsbidrag avidentierat

Vi tar emot tävlingsbidrag digitalt via vår funktionsbrevlåda senast måndag 7 april 2025.
Det ska innehålla följande uppgifter:

  • Beskrivning av idé och intentioner för byggnation
  • Beskrivning av tidigare erfarenhet
  • Situationsplan och markplaneringsritning
  • Skisser planer, fasader (1:200)
  • Referensobjekt

Underlaget ska vara A4/A3 i pdf.-format och får innehålla max sex filer (sidor).

Avidentifierade handlingar för neutral bedömning

Vi vill ha en likvärdig bedömning av bidragen. Därför får det inte framgå vilket företag som lämnar in vilket underlag, filerna ska vara avidentifierade. Istället ska varje företag sätta en egen benämning på sitt underlag. Benämningen möjliggör att vi efter beslut kan koppla ihop respektive företag med underlaget.

Kontakt

Ansökan ska skickas till vår funktionsbrevlåda.
Här kan ni även skicka in frågor eller höra av er om ni vill ha tillgång till nybyggnadskarta.
E-post: ljungaviken2b@solvesborg.se

Ni kan även kontakta Per Gustafsson som är ansvarig för markanvisningstävlingen
Projektledare mark och exploatering
E-post: per.gustafsson@solvesborg.se

Anmäl dig till vår mejllista vid intresse av att ta del av information om kommande markanvisningar

Lediga villatomter?

Mer information om vår tomtkö och lediga villatomter hittar du som privatperson här.

Lediga villatomter i Sölvesborg

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut