Sölvesborgs kommun

Områden med lediga villatomter

En familj med två vuxna och tre barn i ett nybyggt kök i Sölve.

Sölve ligger strax utanför centrala Sölvesborg. Foto: Pär Johansson.

Här kan du läsa mer om de områden där vi har lediga villatomter. För dessa områden går det bra att ställa sig i tomtkö.

Sölve

Om du inte riktigt kan bestämma dig för om du vill bosätta dig inne ”i stan” eller på Listerlandet så kan Sölve vara den perfekta kompromissen. Det här bostadsområdet ligger nämligen där bebyggelsen börjar glesna och bli mer lantlig. Från ditt hus i Sölve tar du dig enkelt till Mjällby och fiskelägena via cykelvägen och har nära till Ljungaviken och Sölvesborgsbron. Gör en ”brorunda” till en vana så har du vardagsmotionen klar, och föredrar du golf eller ridning så är läget också helt rätt.

Sölve ligger strax utanför centrala Sölvesborg och är ett område där det mestadels finns enbostadshus och företag. Området passar dig som vill bo nära både stadskärnan och landsbygdsmiljön på Listerlandet. Det finns en rad olika företag i Sölve, däribland möbelaffär, färgbutiker, bilverkstäder och bilbesiktning. Företagsområdena i Sölve håller dessutom på att utökas. Det för med sig både utökad service och fler lokala arbetstillfällen.

Barnomsorg och skola

Om du bor i Sölve finns en större förskola – Kanehalls förskola och den lite mindre Skogens förskola närmst. Närmaste skola är Hjortakroksskolan med låg- och mellanstadium samt fritidshem.

Fritid och kultur

I utkanten av Sölve finns Snapphanarnas ryttarförening och deras ridhus. Du hittar lekplatser på Tranvägen, Möllarevägen och Grips väg.

Nära Sölvesborgs stadskärna

Från Sölve in till centrala Sölvesborg tar det cirka 5 minuter med både bil och kollektivtrafik med stadsbuss 2 från Hörvik eller Nogersund som passerar Sölve en gång i halvtimmen på vardagar. Även buss 433 mellan Norje och stadskärnan stannar i Sölve. På cykel via gång- och cykelbron Sölvesborgsbron tar du dig in till centrala Sölvesborg på 10 minuter, och om du föredrar att gå tar det ungefär 30 minuter.


Storlek, läge och pris

Tomterna i Sölve finns på Labbvägen och är cirka 1080-1280 kvm stora. De har cirka 600 meter till havet. Tomterna i Sölve kostar 400 kronor per kvadratmeter exkl. anslutning.

Karta, fastighetsbeteckning med mera för villatomterna i Sölve hittar du här.

Två personer med en liten hund står och tittar ut över havet i Norje.

Villatomterna i Norje har mellan 250-500 meter till havet. Foto: Pär Johansson.

Norje

Norje gränsar till Karlshamns kommun och ligger alltså längst österut av våra områden med lediga villatomter. För dig som gillar att träffa folk från hela världen blir juniveckan med Sweden Rock Festival förmodligen årets höjdpunkt. Då bubblar Norje av liv och varenda sängplats i byn – ja, på flera mils radie – är uthyrd. När rockmusiken tystnat blir Norjes andra värden tydliga. Det havsnära läget med strandbad och båtliv på gångavstånd, lugnet, naturen och det perfekta läget för dig som vill ha snabb access till väg E22. Det är också livskvalitet.

Norje är ett samhälle med cirka 800 året-runt-boende som är mest känt för att Sweden Rock Festival hålls här varje år. Men byn är populär också bland fritidshusägare, campinggäster och de som bor och lever här permanent. Bebyggelsen består av mestadels villor och fritidshus.

Barnomsorg och skola

I Norje finns Sagolyckans förskola och Norje skola med fritidshem där barnen går från förskoleklass upp till årskurs sex.

Fritid och kultur

I Norje finns båtklubb, badplats och en fin lekplats i anslutning till campingen. Här finns gårdsbutiker, en året-runt-öppen restaurang och några säsongsöppna matställen. Ett stenkast från Norje ligger Pukavik och fotbollsföreningen Björkenäs-Pukavik med tillhörande idrottsplats.

Nära Sölvesborg och Karlshamn

Med bil tar det tar cirka 15 minuter från Norje till centrala Sölvesborg och 20 minuter via E22:an till Karlshamn. Med kollektivtrafik tar resan till centrala Sölvesborg cirka 20 minuter med buss 350 och om du tar cykeln på den nybyggda gång- och cykelvägen, som är en del av Sydostleden, får du räkna med cirka 40 minuter.

Från Norje till Mjällby, där bland annat barnen som bor i Norje går på högstadiet och en större livsmedelsbutik finns, tar det cirka 10 minuter med bil via Lörbyvägen och Furumovägen. Med kollektivtrafikens buss 433 tar det cirka 20 minuter.

Storlek, läge och pris

Tomterna i Norje finns på Ärtvägen och på Oxelvägen och är cirka 780–1250 kvadratmeter stora. Ärtvägen har cirka 250 meter till havet och Oxelvägen cirka 500 meter till havet. Tomterna i Norje kostar 300 kronor per kvadratmeter exkl. anslutning.

Karta, fastighetsbeteckning med mera för villatomterna i Norje hittar du här.

Nyutslagen bokskog och vitsippor på Ryssberget.

Sandbäck är den minsta byn på vår lista med lediga villatomter och passar dig som söker ett lantligt läge omgivet av bokskog, åkrar och ängar. Foto: Henrik Ivansson.

Sandbäck

Sandbäck är byn för dig som vill bo lantligt men ändå inte ha långt till en stad. För dig som vill få lugn och ro men ändå vara del av en gemenskap. Du som sätter bo här, mitt i bokskogen och vid foten av Ryssberget, får uppleva det spröda maj-gröna och det sprakande oktober-orangea på nära håll. Du kan njuta av äppelblom och köpa lokalodlade bär, grönsaker och frukter från odlarna i Sandbäckstrakten.

Sandbäck ligger i norra delen av Sölvesborg, mellan Gammalstorp och Kylinge. Det är den minsta byn på vår lista med lediga villatomter och passar dig som söker ett lantligt läge omgivet av bokskog, åkrar och ängar.

Barnomsorg och skola

I den här delen av Sölvesborg finns barnomsorg i form av dagbarnvårdare, pedagogisk omsorg i hemmiljö för mindre barn i grannsamhället Agerum, eller Högtofta förskola. Högtofta förskola, skola och fritidshem har nybyggda skolbyggnader och skolgård från 2016. Här går barn i förskola, låg- och mellanstadiet.

Fritid och kultur

I närheten finns föreningarna Högtofta innebandyklubb, Gammalstorps skytteförening och fotbollsklubben Sölvesborg United. Kylinge byalag anordnar aktiviteter som samlar människor och skapar gemenskap i bygden – byavandringar och korvgrillning är några exempel. Förutom att det går bra att leka på Högtoftas skolgård när förskolan, skolan och fritids har stängt, så finns det ytterligare en lekplats i närheten, på Matsagårdsvägen. Den närmaste badplatsen är Alholmen i Pukavik. Där finns också en idrottsplats som är hemmaplan för fotbollsföreningen Björkenäs-Pukavik.

Nära Sölvesborg och Olofström

Med bil tar det drygt 15 minuter från Sandbäck till centrala Sölvesborg via E22:an. Om du reser kollektivt med buss 434 tar det ungefär 20 minuter. Till Olofström tar det 20 minuter i egen bil. Vill du resa kollektivt till Olofström är det buss 600 eller 630 från Kylinge som gäller, cyklar du dit för att ta bussen vidare tar resan totalt cirka 35 minuter.

Storlek, läge och pris

Tomterna i Sandbäck ligger på Folketshusvägen och Askvägen och är cirka 900 kvm stora. Tomterna kostar 200 kronor per kvadratmeter exkl. anslutning.

Karta, fastighetsbeteckning med mera för villatomterna i Sandbäck hittar du här.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut