Piet Oudolf - trädgårdsdesignern som ritat Fyra Årstiders Park

Piet Oudolf - landskapsarkitekt som designat Fyra Årstiders Park

Piet Oudolf - landskapsarkitekt som designat Fyra Årstiders Park

Holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf är känd för sitt fokus på växternas former, strukturer, höstfärger, vintersiluetter och naturliga harmoni.

”I en bra trädgård är det viktiga inte hur vackra blommorna är, utan hur vackert de dör”, sa Piet nyligen i en intervju i The New York Times. Med andra ord är han intresserad av växternas hela livscykel.

Piet Oudolf har sedan länge ett stort intresse för vilda blommor. Tillsammans med sin fru Anja har han metodiskt letat upp frön till sedan länge bortglömda, vilda blommor – och sedan förädlat och anpassat dem till att fungera i moderna trädgårdar. Hans plantor kännetecknas av att de är tåliga, starka och lättodlade.

Tillsammans med frun driver Piet en plantskola i holländska Hummelo, nära den tyska gränsen.

Utöver intresset för vilda blommor, har Piet också en passion för ”design kombinerat med ekologiskt tänkande”. Därför är så kallade ”prärieväxter” en annan av hans specialiteter. Prärieväxter är växter som kan odlas ekologiskt och som inte behöver så mycket vatten.

Piets kunskaper och favoritväxter finns samlade i ett antal olika böcker. Den mest kända boken är kanske ”Planting the Natural Garden”, som kom ut i första utgåvan 1995.

Några av Piet Oudolfs mest kända trädgårdsprojekt:

  • ”The Gardens of Rememberance” i Battery Park i New York, USA – en trädgård för att hedra alla de som på olika sätt drabbades av den 11 september.
  • Millennium Garden i Chicago, USA
  • Toronto Botanical Garden buildings trädgård I Toronto, Kanada
  • Trädgård på Royal Horticultural Society i Wisley, London, England
  • Drömparken i Enköping – skapad tillsammans med f.d. stadsträdgårdsmästaren Stefan Mattsson.
Skriv ut
Senast uppdaterad: 28 mars 2019
Sidan publicerad av: Fritidskontorets webbredaktör
Uppleva och göra