Trygga resor till och från daglig verksamhet i kommunens regi

Bilden visar en manlig chaufför och delar av en bil

I ungefär ett år har resor till och från daglig verksamhet drivits i kommunens regi. Foto: Sölvesborgs kommun

Förra året tog kommunen över dagserviceverksamheten av ett taxibolag. Det började med två chaufförer. Nu är de sex personer som ser till att deltagare i daglig verksamhet kommer till och från jobbet den tid de ska på ett säkert sätt där resan ofta bjuder på roliga inslag.

Öppnat upp för många möjligheter

I ungefär ett år har det varit kommunens ansvar att bedriva dagserviceresor. Det innebär att man skjutsar deltagare inom daglig verksamhet till och från sitt arbete varje dag. När man öppnade upp verksamheten i kommunens regi började man med två chaufförer, nu har man sex personer anställda som dagligen kör över hela kommunen.

- Det är roligt att det funkar så bra hittills. Formerna håller på att sätta sig men det är roligt att verksamheten blir större och att vi kan möta de behov som finns, säger Tanja Gorsek, chef för dagserviceverksamheten.

Utöver att det inneburit fler arbetstillfällen har man också kunnat stötta upp annan verksamhet på ett sätt som inte gått tidigare.

- Om vi har större sjok mellan körningarna passar vi på att stötta och underlätta för andra av kommunens verksamheter. Det handlar om allt från leverera paket, köra skyddsutrustning och material mellan platser till transportera cyklar, säger Jonaz Göransson, samordnare.

Man kommer dessutom i år låna ut bilarna till de särskilda boenden under de veckorna daglig verksamhet har stängt så att de kan användas och ge glädje och nytta i någon annans vardag under tiden verksamheten växlar ner.

Vill ge en bra start på dagen

- Vi transporterar personer som kan tycka det är jobbigt med resan. Något vi alla arbetar med att underlätta i form av trevligt och stöttande bemötande, ha musiken avstängd eller se till att en viss plats är ledig om personen behöver. Vi vill ge förutsättningar för en bra start på dagen och avslut efter jobbet, berättar Mahmoud Masri som är en av chaufförerna.

Responsen hittills av både deltagare, anhöriga och annan personal har varit positiv. Genom att man skapar en djupare relation har man också lättare att hitta möjligheter och vara flexibel för att underlätta i deltagarnas vardag.


Vad som gäller för resor

Trots att tjänsten finns och man har cirka 50 deltagare som åker med dem är det långt ifrån alla.

- Det är många som själva tar sig till jobbet genom gå, cykla, åka moped eller kollektivtrafik. Men för de som inte kan, vill eller bör resa själv finns vi så att alla kan ta sig till och från jobbet varje dag, berättar Tanja Gorsek.

Personen måste först ha ett biståndsbeslut på daglig verksamhet och sedan gör dagserviceverksamheten en bedömning utifrån avstånd och förutsättningar för personen om hen kan dra nytta av att åka med i deras verksamhet. Verksamheten konkurrerar inte med andra typer av resor personen har rätt till, som exempelvis färdtjänst.

Anpassningar i coronatider

Man använder munskydd vid varje körning och desinfekterar bilarna mellan körningarna. Man kör fortfarande fler deltagare åt taget, men den som inte är frisk får stanna hemma.

Senast uppdaterad:

Skriv ut