• Startsida
 • / Sommarens badbuss går till stränderna i Sandviken och på Torsö

Sommarens badbuss går till stränderna i Sandviken och på Torsö

Bad i Sandviken. Foto: Sölvesborgs kommun.

Bad i Sandviken. Foto: Sölvesborgs kommun.

I början av året genomförde vi en undersökning där vi frågade er medborgare vad ni tycker om våra badbussar och till vilka badstränder i Sölvesborg ni skulle vilja åka. Vi fick in nästan 200 svar, och de flesta tyckte att det var bra med badbussar och kunde tänka sig att åka med dem.

Såhär röstade ni

 1. Sandviken, 85 röster
 2. Hällevik, 41 röster
 3. Torsö, 25 röster
 4. Tredenborg, 18 röster
 5. Norje, 5 röster
 6. Hörvik, 2 röster

De flesta ville åka till stranden klockan 10:00, och tillbaka klockan 16:00.

Detta har beslutats

Kommunstyrelsen har beslutat att badbussen i år ska gå från resecentrum till Sandviken och till Torsö. Anledningen till att man inte valde Hällevik trots att det alternativet fick så många röster, är att den sträckan redan har goda förbindelser med kollektivtrafik.

Här stannar badbussen

Bussen kommer att gå i en slinga, först till Sandviken, sedan till Torsö och omvänt tillbaka. I Sandviken kommer bussen att stanna på badplatsens parkering. Det kommer att bli två stopp i Torsö, ett vid korsningen på Storkvägen för promenad till stranden i västra Torsö, och ett i hamnen. Badbussen kan alltså även fungera som ett sätt att ta sig till centrala Sölvesborg och tillbaka hem igen för de som bor på Torsö och i Sandviken.

Slingan kommer att gå längs med följande busshållsplatser för av- och påstigning:

 • Sölvesborg resecentrum
 • Hästtorget
 • Klosterplan
 • Snapphanegatan
 • Tivolivägen
 • Drottning Margaretas väg
 • Besmansvägen
 • Sölve
 • Ljungaviken
 • Siretorp
 • Sandvikens badplats
 • Torsö Storkvägen
 • Torsö hamn

Om man vill åka från någon annan del av kommunen eller regionen går det i många fall bra att först ta cykel, buss eller tåg in till centrala Sölvesborg, och sedan resa vidare med anslutande badbuss. Du får inte ta med din cykel på badbussen. Barnvagn eller rullator går däremot bra att ta med.

Datum och tid

Badbussarna kommer att börja gå den 17 juni, på måndagen veckan efter att grundskolans och gymnasieskolans sommarlov har börjat i Sölvesborg. Då har Blekingetrafikens sommarkort också börjat gälla. Bussarna kommer att gå från resecentrum cirka klockan 10:00 och 11:00, och tillbaka cirka 14:00 och 16:00.

Det här finns på stränderna

I Sandviken finns en långgrund sandstrand med tillhörande brygga, toalett, kiosk, restaurang, lekredskap och plan för beachvolleyboll. På Torsö finns endast en långgrund sandstrand och en enkel toalett, så kom ihåg att packa med något att dricka och äta om du tänkt att hoppa av bussen här.

Detta är badbussen

Badbussen är ett alternativ för dig som vill slippa tänka på var och hur du ska parkera eller som kanske ändå redan har ett sommarkort för kollektivtrafik. De är också för dig som inte vill eller kan köra själv, till exempel om du fortfarande är för ung för att ha körkort för bil. Badbussar finns på flera ställen runtom i Blekinge och Sverige.

Använd bussen om du vill ha kvar den

Inför kommande säsonger kommer vi att utvärdera vilka badbussar som ska finnas bland annat utifrån hur många som åker med dem, så tänk på att använda bussen när du kan ifall du vill ha kvar den.

Såhär tar du dig med buss till de andra stränderna

Till Hällevik går stadsbuss 2 från resecentrum gång i timmen dagtid året om, detsamma gäller för Hörvik. Till Norje går buss 433, också en gång i timmen från resecentrum större delen av dagen. Den buss som stannar närmast Tredenborg är stadsbuss 1 till Falkvik. Den går också en gång i timmen från resecentrum dagtid.

Kollektivtrafiken i Blekinge

Region Blekinge har genom Blekingetrafiken ansvaret för kollektivtrafiken i regionen. Sölvesborgs kommun väljer att köpa till vissa linjer och avgångar från Blekingetrafiken som inte regionen har med i sina prioriteringar, men som vi tycker är särskilt viktiga. Badbussen är ett exempel på ett sådant tilläggsköp vi gjort. Vi har även regelbundna avstämningar med regionen om hur kollektivtrafiken som helhet fungerar i Sölvesborg. Mer information om Blekingetrafiken hittar du på deras hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Priser och regler

Information om biljettpriser och andra regler för kollektivtrafiken i Blekinge hittar du på Blekingetrafikens hemsida.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Relaterade kontakter
Skriv ut
Senast uppdaterad: 15 april 2019
Sidan publicerad av: Nicolina Sällberg