Källans fritids flaggar grönt

Barn håller i en grön flagg som är en del av Håll Sverige rent

Grön flagg - Håll Sverige rent

Som enda verksamhet i Sölvesborgs kommun flaggar Källans fritidshem grönt och det har de gjort sen den 7 maj 2009. För att få grön flagg behövde fritidshemmet uppnå vissa mål. För barnen och ungdomarna på Källan innebär det att vara ute i skog och mark, att lära sig att källsortera och att bli vän med sin närmiljö.

För att få sin gröna flagga fick Källan sätta upp en handlingsplan. I den skulle fem olika mål inom ett tema uppfyllas. Temat man arbetat med nu är skräp och avfall, klimat och energi samt livvstil och hälsa. Inom temat arbetade sen personalen med att ge barnen och ungdomarna en positiv upplevelse av att lära sig och vara delaktig i de olika teman. De lärde sig hur de skulle ta tillvara på vår miljö genom att återanvända, källsortera rätt och odla eget. Det innebar att de har planterat sitt eget gräslök, persilja , även bär som jordgubbar och hallon. De har även haft många skräpplockardagar för att hålla rent vår planet. Det har varit en mycket positiv upplevelse för alla inblandade och belöningen utöver den viktiga kunskap man fått är att man får flagg med grön flagg.

En ständig utveckling av arbetet

För att få behålla flaggan arbetar man hela tiden med nya teman med nya mål sätts upp. Man arbetar med ett tema per läsår och under hösten kommer giftfri miljö stå i fokus för alla på Källans fritidshem. Då blir det fortsatt skräpplockardagar, ersätta giftfarliga föremål med miljövänliga. Ex plastflaskor ska ersättas med glas, giftfarlig målarfärg ersätts med giftfritt osv. Dessutom ska de sköta planteringar ute på gården.

Vad är grön flagg?

Grön Flagg är ett verktyg för alla pedagogiska verksamheter som vill arbeta med hållbar utveckling i såväl undervisning som daglig drift. Med sina 2 000 medlemmar är det också Sveriges största nätverk för skolor och förskolor som arbetar med miljö och hållbar utveckling.

Är du intresserad av att läsa mer om Grön Flagg gå in på www.hsr.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Senast uppdaterad: 09 april 2019

Skriv ut