Fantastiska möten och fina naglar

Nagellack

Nagellack

På Duvans och Svalans mötesplats erbjuder man äldre personer kostnadsfri nagelvård och manikyr en gång i månaden. En lyxig stund då nyanlända kvinnor i projektet ”Soul Ladies” målar och filar naglar på de som önskar. jag har förmånen att få besöka Duvans mötesplats när de är där.

Bakom projektet står föreningen Soul of Humanity. Anna Johansson som är ordförande för Soul of Humanity berättar att föreningen letat ett tag efter något som de skulle kunna göra för de äldre i kommunen. Hon kom i kontakt med Christina Nordin som arbetar med mötesplatserna och då kläcktes idén med att erbjuda nagelvård.

”För oss är möten mellan människor det viktiga. Att dessutom kunna få fina naglar blir liksom extra bra” säger Christina. Anna fyller i med att det känns värdefullt att kunna göra detta för de som en gång byggt upp Sverige.

Ett möte kan leda till fler

Amina Isman har varit med vid alla tre tillfällen som man haft ”nagelvård” men har varit den som servat med vatten och annat som behövts. Idag målar hon naglar för första gången och det är Anita Svensson som är hennes första kund. ”Jag tycker att det känns som att vi är lite lika du och jag” säger Anita och skrattar högt när hon pratar med Amina som möter henne med ett stort leende. Naglarna blir fina och Anita och Amina småpratar under tiden som Amina lägger lack på naglarna. Innan de är klara har Anita bjudit hem Amina till sig. ”Det är trevligt att få träffa nya människor, säger Anita. Jag bor inte långt härifrån och det skulle vara roligt att få besök av Amina".

Två kvinnor var av den ena filar den andras naglar .

Amina Isman ger Anita Svensson nagelvård och manikyr

Mycket uppskattat

Att de nyanlända kvinnornas besök på mötesplatsen är populära råder det ingen tvekan om. ”Man är inte så van vid att bli ompysslad nu för tiden så det är hemskt trevligt!” berättas för mig. "Dessutom är det intressant att träffa människor från andra kulturer. Det är oerhört givande för alla".

Anna Johansson berättar att de deltagande kvinnorna är anställda av föreningen för att jobba med social hållbarhet, som ingår i föreningens större satsning på att förstå våra svenska koder och att motiveras för att bli självförsörjande.

De nyanlända kvinnorna kan en del svenska men har glädje av att lära sig mer. Därför gör det här stor nytta, säger hon. I stället för att bara sitta hemma och vara passiva kommer kvinnorna ut och träffar svenskar, Det blir hela tiden fina och uppskattade möten och det är härligt att se".

För mer information kontakta:

För mer information kontakta:
Anna Johansson
Ordförande Soul of Humanity
tel: 0708-78 88 78
e-post: annasvedenhem@gmail.com

eller

Anne-Christin Olofsson
Aktivitetsledare Duvans mötesplats
tel: 0456-81 60 58
e-post: anne-christin.olofsson@solvesborg.se

Senast uppdaterad: 27 november 2018

Skriv ut