Utsikstornet i Ljungaviken på ny plats

Bild

Utsiktstornet i Ljungaviken. Foto: Sölvesborgs kommun.

Utsiktstornet i stadsdelen Ljungaviken finns nu i närheten av Sölvesborgs golfbana. Tornet är cirka fem meter högt och placerat i sumpmark där hav möter land, vilket gör utsiktstornet till en utmärkt plats att upptäcka Sölvesborgsvikens fågelliv ifrån.

Regelrätt och stadigt men används på egen risk

Tornet är byggt enligt de regler som finns, är rejält, helt i trä och står stadigt, säger Helen Gårner som är miljösamordnare och en av dem som varit drivande bakom att tornet hamnat på den nya platsen. Men man använder det på egen risk, och en vuxen behöver definitivt följa med om ett mindre barn skulle vilja gå upp i det för att titta på utsikten, fortsätter hon.

Inte första gången tornet flyttar

Utsiktstornet sattes upp i samband med exploateringen av Ljungaviken, så att de som var intresserade av att köpa en tomt i den nya stadsdelen såg hur utsikten från ett tvåvåningshus skulle kunna bli. Tornet har också stått på Ljungavikens planerade torg intill Sölvesborgsbron under en tid. Men nu är det alltså flyttat till en plats i närheten av golfbanan.

- Den här platsen är oerhört vacker, säger Helen. Den ligger i en hage, men fåren som går här stör ingen. Uppifrån tornet kan man se Sölvesborg ur en helt ny vinkel. Det går också att cykla nästan ända fram. Inom kort kommer vi ordna en skylt från gång- och cykelvägen som visar i vilken riktning tornet finns, så att det blir enkelt att hitta.

Mer tillgänglighet på gång

Vi ska också försöka göra fler saker här ute som är mer tillgängliga för de som har någon form av rörelsehinder, förklarar Helen. Men för det krävs tillåtelse från Länsstyrelsen. Eftersom Sölvesborgsviken är ett naturreservat så har de ansvar över området. Men jag har goda förhoppningar och kommer att berätta mer snart under förutsättning att vi får ett positivt besked, säger Helen hemlighetsfullt.

Kontakt

Miljösamordnare Helen Gårner
Telefon: 0456-81 63 68
E-post: helen.garner@solvesborg.se

Senast uppdaterad: 26 oktober 2018

Skriv ut