Nattis ­– mycket mer än någon annanstans att sova

Bild

Foto: Fotograf Serny

Alla jobbar inte dagtid, måndag till fredag. För de barn vars föräldrar jobbar skift eller har arbetstider som ligger utanför de dagöppna förskolorna och fritidshemmens tider, är det Nattis som gäller. Fast benämningen Nattis är lite missvisande eftersom verksamheten inte alls bara handlar om att ta hand om sovande barn.

Nattis är öppet lördag och söndag, röda dagar och efter 18.30 – helt enkelt när all annan barnomsorg har stängt. I Sölvesborgs kommun finns ett Nattis, beläget på Timotejvägens förskola i Falkvik. Barnen som kommer hit är 1–12 år och eftersom åldrarna skiljer sig mycket åt gör också aktiviteterna det. Gunilla Persson som är ansvarig förskolechef berättar:

– Barnens önskemål får ofta styra, vi är flexibla. Vi går i skogen, spelar spel och läser mycket. Vårt fokus ligger på att barnen ska känna sig trygga här; samma sovplats, ”rätt” sängkläder och välkända rutiner, till exempel. Det ska vara ett komplement till hemmet – så hemmalikt som möjligt. Det finns tio platser och just nu är sju barn inskrivna hos oss. Det känns väldigt bra att vi kan erbjuda de familjer som behöver det, en trygg plats och en utvecklande verksamhet också då ordinarie verksamhet är stängd.

Har du frågor om barnomsorg på tider utanför ordinarie öppettider?

Kontakta ansvarig förskolechef Gunilla Persson på 0456-81 65 90 eller gunilla.persson@solvesborg.se

Senast uppdaterad:

Skriv ut