Går du i starta-eget-tankar?

Personal på restaurangen Habibi bistro, foto: fotograf Serny.

Restaurangen Habibi bistro, foto: fotograf Serny.

På den nyöppnade libanesiska restaurangen Habibi bistro kryddas maten med persilja, kardemumma, koriander och så en gnutta kärlek förstås.

Anna Johansson, som är en av delägarna berättar: Idén till företaget växte fram när vår förening Soul of humanity var med under Sölvesborgslördagarna som Handelsföreningen anordnar. Det var då vi pratade med handelsutvecklare Ann-Louise Bolin, som berättade om vad näringslivskontoret kan hjälpa till med. Ann-Louise hänvisade mig till Anette Ingemansson, som är kommunens näringslivs- och landsbygdsutvecklare. Soul of humanity hade då vid ett par tillfällen levererat den typen av mat vi serverar på restaurangen till slutna sällskap, och fått positiv feedback.

När vi kom i kontakt med Sölvesborgs kommuns näringslivskontor så var min första tanke ”Varför har vi inte gått hit tidigare? Här finns ju människor som vill hjälpa oss!”

Habibi betyder ungefär ”min kära vän” på arabiska, och vi vill att man ska känna sig lika välkommen och sedd hos oss som en vän eller en del av familjen. Maten vi serverar är en genuin libanesisk-syrisk husmanskost, och vår inredning är en mix av arabisk och skandinavisk stil. Råvarorna är svenska och lokala och ekologiska så långt det är möjligt.

Vi visste inte hur vårt koncept skulle tas emot av sölvesborgarna, men det har gått oerhört bra! Idag har vi fyra personer anställda och är tre delägare: det är jag, Suhail Shamie och Jörgen Granath.

Mitt tips till er som vill starta företag i Sölvesborg är att våga prova! Man behöver inte kunna allting på en gång och det finns stöttning att få, till exempel från näringslivskontoret.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 november 2017
Sidan publicerad av: Nicolina Sällberg