Konstexplosion 2019

18 apr - 22 apr
Sölvesborg

Konst och designmarknad, fotoutställning, arkitektur och workshops. Under påskhelgen exploderar Sölvesborg av konst i alla dess former. Poesigenerator, Solfågel 1965, Ask och Embla… alla är de en del av de många konstverk som pryder vår vackra stad! Upplev stadens offentliga konst genom som skyltas i en egen konstrunda. Konstexplosion pågår från Skärtorsdag till Annandag påsk.

Program Konstexplosion 2019

Välkommen att hämta ditt programblad på Biblioteket i Sölvesborg eller på Medborgarkontoret/Turistbyrån.

Konstutställning på Karibakka

Under hela påskhelgen fylls gamla Karibakkahuset med konst igen! Kom insup färg och form i denna anrika, gamla byggnad. Utställningen är en del av Konstexplosion och Humleslingans konstnärsgilles påskrunda som går runt Ivösjön. Utställare: Gerd Hector (måleri), Monica Yasmin Lindqvist (måleri), Alexandra Melander (måleri), San Lundberg Vikström (skulptur och måleri).

Karibakkahuset, Lilla Skolgatan 5
Långfredag, påskafton, påskdagen kl. 10 -17
Annandag påsk kl. 10–15

Arrangör: Sölvesborgs Kommun och Humleslingans konstnärsgille

Vårsalong i Slottslängorna

Samlingsutställning med ett 30-tal konstnärer från hela Blekinge, Skåne och Småland. Njut av konst i alla dess former av både professionella konstnärer och glada amatörer och ta en pratstund med de konstnärer som finns på plats. Våffelservering finns för dig som är fikasugen. Arrangör: Attila Forsman

Slottslängorna
Långfredag, påskafton, påskdagen kl. 10–17
Annandag påsk kl. 10–15

Workshops

Missa inte våra två workshops för barn och familj (och för vuxna som är skaparsugna…). Kom och skapa med kreatörerna Lisa Johannesson (långfredag) och Caroline Malmsjö (annandag påsk). Ingen föranmälan krävs, och det är gratis! Arrangör: Sölvesborgs Kommun

Slottslängorna
Långfredag kl. 11–13
Annandag Påsk kl. 11–13

Barnens konstutställning

Välkommen till barnens alldeles egna konstutställning. 16 barn i åldern 7-12 år anmälde sig och tillsammans med proffspysslaren Caroline Malmsjö har vi skapat en alldeles egen utställning för dessa unga konstnärer. Kanske är det framtidens Picasso du möter just här?

Slottslängorna
Långfredag, påskafton, påskdagen kl. 10–17
Annandag påsk kl. 10–15

Arrangör: Sölvesborgs Kommun

Arielstatyn - en del av den offentliga konstrundan

Offentlig konst och arkitektur

Poesigenerator, Solfågel 1965, Ask och Embla… alla är de en del av de många konstverk som pryder vår vackra stad! Promenera eller cykla runt i Sölvesborg och titta på vår offentliga konst. Följ kartans konstrunda och lär dig mer om varje verk efterhand som du stannar, tittar och läser på de skyltar som finns utsatta vid varje stopp. Varför inte ta med picknickkorgen när du ändå är ute och ta en paus i någon av stadens många grönytor, eller varför inte på en bänk vid havet? Öppet när som helst, dygnet runt, året runt

Arrangörer: Sölvesborgs Kommun

Nu lyfter vi den offentliga konsten i en ny mobilapp. Vill du gå vår offentliga konstrunda med hjälp av din mobiltelefon? I vår webbapp länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterfinns kartor som visar var konstverken finns, bilder och fördjupande texter om verken.

FIN Design - Design på Banken

Design på banken – FIN DESIGN

Under konstexplosion öppnas de låsta dörrarna till gamla SE-banken upp. Lokalerna fylls till bredden av en designmarknad med lokala och regionala formgivare och konstnärer som visar och säljer sina produkter. Njut av bland annat mode, konst, keramik, prints och ett helt nytt sätt att se på en gammal butikslokal.
Tack till Hermanssonbolagen får lånet av lokalen. Arrangör: Malin Nordgren-Hansson

SEB, Stortorget
Långfredag kl. 11-15 samt mingel/musik och design kl. 17-20
Påskafton kl. 10-15

Påskpyssla

Kom och inspireras av proffspysslaren Caroline Malmsjö när hon inspirerar till att göra påskigt pyssel. Påskägg i alla möjliga färger och former, påskpynt och en massa annat kul! Från 6 år. Begränsat antal platser. Föranmälan till biblioteket på 0456-81 68 52. Arr: Sölvesborgs Konstförening och Sölvesborgs Kommun

Sölvesborgs Konsthall
söndag 14 april kl. 11–12.30 (grupp 1) 13–14.30 (grupp 2)

Borre museum

Ett hundratal teckningar med Sölvesborgsanknytning, seriefiguren Pigge Linus och ett trettiotal träfigurer.
Bror ”Borre” Carlström, född 29 juli 1907 i Sölvesborg Blekinge län, död 18 juli 1976 i Sölvesborg Blekinge län.
”Borre” var en tusenkonstnär med många strängar på sin lyra, skämt- och serietecknare, träsnidare, samhällskritiker, kakelugnsmakare och en enastående historieberättare. Under 27 års tid, 1941-1968, tecknade han sin figur ”Pigge Linus” i familjetidningen Smålänningen. 1966 fick ”Borre” Sölvesborgs stads kulturpris.

Borre museum, Lister Härads tingshus
Långfredag, påskafton, påskdagen samt annandag påsk kl. 11-15

Arrangör: Kulturföreningen Borres Vänner

Konst på Tjyven

Konst på Tjyven – Art, Music & other cool stuff

Välkomna in till en egen värld gömd i en av silosarna, och en gemensam utställning där spännande samverkan äger rum. Vill du träffa lokala kreativa aktörer?

Sölvesborgs silo (ingång åt havets sida)
Vernissage skärtorsdag kl. 17 (alla är välkomna)
Skärtorsdag, långfredag, påskafton, påskdagen kl. 10-18
Annan dag påsk kl. 10-15
Påskafton kvällsöppet med musikband på Pub Tjyven kl. 20. Entréavgift.

Arrangör: Sofia de la Fuente

Foto: Mattias Backström

Arkitekturkultur – foto av Mattias Backström

Mattias Backström är fotografen från Malmö som de senaste tio åren haft mönster inom arkitekturen i fokus.

”Med mina foton vill jag få betraktaren att börja se på omgivningen med nya ögon och tänka i lite andra perspektiv. Runt omkring oss bland alla stillastående konstruktioner och byggnader hittar jag ofta en rörelse och energi. Medan vi stressar hem från jobbet för att hinna slappna av, kan vi försöka stanna upp och lyfta blicken från mobilen ett tag. Där ute pågår nämligen ett slags tyst samtal mellan linjer och ytor i samspel, som pockar på vår uppmärksamhet. Syftet med den här bildsviten är inte att berätta historier eller provocera. Andemeningen är att motiven ska betraktas som moderna konstverk som leder oss in i livet, det fysiska, rumsliga livet, inte in i abstrakta och introverta tankar.”

Sölvesborgs Konsthall
Långfredag, påskafton och påskdagen kl. 11-15.

Arrangör: Sölvesborgs konstförening

Listers Härads Tingshus. Foto: Fotograf Serny

Listers Härads Tingshus

Sölvesborgs mest kända byggnad såväl nationellt som internationellt är vårt restaurerade Tingshus. Uppfört 1919-1921 efter ritningar av Gunnar Asplund. Stig in genom den fantastiska entrén och vidare in i Tingssalen. Titta nära på valet av färg och form som omger dig och njut en stunds stillhet. Ta även en titt på utställningen om Asplund.

Långfredag, påskafton, påskdagen samt annandag påsk kl. 11-15

Plats: Tingshusgatan

Shoppa och ät gott i Sölvesborg i påsk!

Rekommenderade öppettider i Mysiga Handelsstaden Sölvesborg (avvikelser kan förekomma). Shoppa och strosa runt i staden som Handelsföreningen smyckat inför påsk! 

  • Skärtorsdag 10-18
  • Långfredag 11-15
  • Påskafton 10-15
  • Påskdagen Stängt
  • Annandag Påsk Stängt

Sölvesborgs Golfkrog

Öppet alla dagar 8-18
Långfredagen även kväll med Briggen tre bröder 20-23

Salvatores Påhlssons

Öppet alla dagar 12-23

Kajutan

Långfredag 12-21
Påskafton 13-21
Påskdagen 12-17
Annandag Påsk 12-17

Restaurang Blåregn

Öppet alla dagar 12-17

Sölvesborgs Pizzeria

Öppet alla dagar 12-21

Nybrygget/Tredenborgs Camping

Öppnar upp fiket 12-17 alla dagar

Shady Burgers

Skärtorsdag 11.30-14.30-15.30-20
Långfredag 11.30-14.30-15.30-20
Påskafton 11.30-21
Påskdagen 12-20
Annandag Påsk Stängt

Konstexplosion är ett samarbete mellan Sölvesborgs Konstförening, konstnärer från Humleslingans konstnärsgille, Attila Forsman, Sofia de la Fuente, Malin Nordgren-Hansson, Kulturföreningen Borres vänner samt Sölvesborgs Kommun.

Mer information
Datum: 18 april 2019 - 22 april 2019
Tid: 00:00 - 00:00
Ort: Sölvesborg
Skriv ut
Senast uppdaterad: 18 april 2019
Sidan publicerad av: Charlotte Pettersson