Trädgårdsdagen 18 augusti kl. 10-16

18 aug
Sölvesborg
Bild

Välkommen till trädgårdsdagen i Sölvesborgs slottslängor! Lördagen den 18 augusti kl. 10-16 öppnar vi upp ett smörgåsbord av inspiration och växter för den trädgårdsintresserade. Lyssna till våra fantastiska föreläsare och möt ett 80-tal unika utställare på vår stora trädgårdsmarknad, eller varför inte göra ett besök i våra öppna trädgårdar? Slottsområdet kommer att vara fyllt med lockande trädgårds- och smakrelaterade produkter. Passa på att handla växter, grönsaker, frukt, trädgårdsprydnader och mycket annat, det finns även möjlighet att köpa fika, glass, grillad korv, toast och sillamacka.

Foto: Lena Drameus-Åberg och Kjell Åberg

Föreläsningar i Slottslängorna

Lena Drameus-Åberg och Kjell Åberg, kl. 11–12

”Levande trädgård för sinne och smak”

Låt dig inspireras till odling av ätbart och njutbart i trädgård, koloni och balkong. Lena är trädgårdsinspiratör och författare med lång erfarenhet från plantskola i Öja, utanför Ystad, där de driver Åbergs Trädgård & Café. Kanske du känner igen Lena från SVT:s ”Gröna Rum” där hon ofta medverkat? Nu skriver hon romaner med odling, mat och kärlek som tema. Kjell är trädgårdsmästare av tradition och intresse på 145-åriga Åbergs Trädgård och författare till den lättsamma odlings- och receptboken ”Gröna sidan upp!” 

Foto: Peter Bengtsson

Peter Bengtsson, kl. 14–15

”Glädjefylld trädgårdsresa”

Följ med på en hisnande trädgårdsresa i Peter Bengtssons märkliga och mustiga trädgård. Skapandet av platser som vingården, påfågelburen, de tre växthusen samt den stora stickade klänningen runt det gamla fina bok-trädet. Med fantasi och kreativitet odlar Peter (känd från Trädgårdskampen i SVT) och hans fru, deras 3000 kvm stora trädgård, den ockuperade fruktodlingen utanför, samt även byns rondell. Kom och lyssna på en trädgårds-extremist i högform, nu blir det inspiration.

Foto: Gör ditt eget insektshotell - en perfekt barnaktivitet

Barnaktiviteter

Gör ditt insektshotell

Låt barnen få skapa sitt eget insektshotell som lockar nyttiga pollinerare till trädgården. Arrangör: Scouterna.

Pyssla med Caroline Malmsjö

Kom till glashyttans lokaler där alla barn får möjlighet att prova på olika kreativa aktiviteter med proffspysslaren Caroline Malmsjö.

Konst för välgörenhet

En nyhet för Trädgårdsdagen 2018 är att vi i år arrangerar en ny form av konstutställning. Inne i Slottslängorna säljer vi konst till förmån för välgörenhetsarbete, i samarbete med Sölvesborg Lister Rotaryklubb. Här kan du köpa konst som någon annan inte längre vill ha, eller har plats för.

Har du konst du vill skänka? Kontakta: Gunilla Thuresson, 0705-62 46 86, Kristina Nilsson, 0708-15 12 52 eller Ronny Berggren, 0709-14 69 02. Senast den 5 augusti vill vi få in din konst.

Låna ett frö

Har du fina fröer hemma? Ta med dem och lämna i bibliotekets monter i Slottslängorna, så bygger vi upp en fröbank till ”Låna ett frö” som vi startar i höst på Sölvesborgs bibliotek. Kom bort till oss så berättar vi mer!

Foto: Mormorsträdgård i Ljungaviken. Besök öppna trädgårdar kl. 10-18

Besök öppna trädgårdar, kl. 10-18

OBS! Trädgårdarna håller öppet två timmar längre än slottslängorna, kl. 10.00-18.00

Mormorsträdgård i Ljungaviken

Charlotte Pettersson, Mandelblomsvägen 9, Sölvesborg

I Ljungaviken, Sölvesborgs nya stadsdel, har Charlotte lyckats skapa en lummig grön oas på endast tre års tid. Charlotte har en stor passion för trädgården och det märks, här samsas rosor och blomster inspirerad från den klassiska mormorsträdgården, i en harmonisk färgskala som stämmer väl med husets karaktär. Här finns även plats för barn och lek, och ett mindre trädgårdsland.

Trädgård i ständig förändring

Anne Nilsson, Sissebäcksvägen 51, Valje Sölvesborg

Trädgården är lite kuperad och lite större än en normal villatomt, belägen cirka 1 km norr om gamla E22:an i Valje. Här hittar man många sittplatser med möjlighet till vila och avkoppling. Parkera vid Valje Rökeri.

Grönskande trädgård året runt

Birgitta Liljedahl Andersson och Eric Andersson, Storgatan 9, Bromölla

Birgitta och Erics trädgård består av sju grönskande trädgårdsrum som är formade av stenpartier och vatten. Mottot är att njuta av en grön trädgård året runt. I trädgårdens rum finns japanska lönnar, pagodkorneller, rhododendron, pieris, kalmia, dvärgbarrväxter, orkidéer, perenner och mycket mer.

Nytt liv i gammal trädgård

Lina Campbell och Jan Lindell, Västranäsvägen 113-7, Sölvesborg

Välkommen till ”Kerstins trädgård”! En trädgård som man försöker vårda, förvalta och försiktigt förnya. De gamla fruktträden och buxbomen, som alla är sticklingar från grannens moderplanta, ger trädgården karaktär och struktur. Här vistas man i trädgården från vårvinter till sen höst och avslutar odlingsåret med julaftonens beskärning av vinstocken i växthuset. Trädgården präglas mer av liv än perfektion. Den har utrymme för odling, fågelsång, fest, lek och en och annan koja.

Mer information och vägbeskrivning till de öppna trädgårdarna finns i vår bod vid Slottslängorna.

Fyra årstiders park

Upplev Oudolfs vackra skapelse – fyra årstiders park. Den holländske trädgårdsdesignern Piet Oudolf har anlagt trädgårdar på många ställen runt om i världen. I Sverige är han mest känd för Drömparken i Enköping. Sedan 2009 kan Sölvesborg sälla sig till skaran som kan skryta med en park undertecknad Piet Oudolf.

Piet är internationellt känd för att – genom sina ”vilda trädgårdar” – ha förnyat trädgårdskonsten. Istället för ett traditionellt fokus på växternas färg, riktar Piet istället in sig på växternas former, strukturer, höstfärger, vintersiluetter och naturliga harmoni.

En av Piets specialiteter är så kallade ”prärieväxter”. De kan odlas ekologiskt och behöver inte så mycket gödning eller vatten. Inget växtmaterial behöver tas bort från planteringarna, utan nedklippta växtdelar myllas ner i marken som jordförbättring.

OBS! Ingen guidning av Fyra årstiders park i år.

Gå en guidad tur i Listers Härads Tingshus

Kl. 11:30 & 13:00

Ta chansen att få veta mer om en av Sölvesborgs största kändisar, Listers Härads Tingshus, ritad av Gunnar Asplund. Samling vid yttertrappan. Borres museum är öppet. Guidningen utförs av kulturchef Sofia Lenninger och är kostnadsfri.

15 % rabatt på boende i Sölvesborg

Vill du stanna en dag extra och uppleva mer av Sölvesborg? Vi erbjuder dig 15% rabatt på din bokning under perioden 17-19 augusti. Uppge koden ”trädgårdsdag” när du bokar ditt boende hos någon av våra samarbetspartners.

För tips om aktiviteter och sevärdheter i Sölvesborg – läs mer på Visit Sölvesborglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Trädgårdsdagen 2018 arrangeras av Sölvesborgs trädgårdsförening och Sölvesborgs kommun.

Foto: Lotta Johansson

Mer information
Datum: 18 augusti 2018
Tid: 10:00 - 16:00
Ort: Sölvesborg
Plats: Slottslängorna Sölvesborg
Skriv ut
Senast uppdaterad: 13 augusti 2018
Sidan publicerad av: Charlotte Pettersson