Efterlängtat frisörbesök

Bild

Äntligen är det möjligt för frisörbesök på kommunens särskilda boenden.

Efter 5 månader är det nu äntligen möjligt för hyresgästerna på kommunens särskilda boenden att få sina hår klippta. Rosita Olsson är först ut i frisörstolen.

Rosita Olsson bor på kommunens särskilda boende i Mjällby och i vanliga fall klipper hon sig var 6:e vecka. Då hämtar maken Mats henne och kör henne till frisören. Sedan besöksförbudet infördes i mars har detta inte varit möjligt. Därför är nu glädjen stor hos Mats att hans hustru äntligen kan få sitt hår klippt.

Detta är något jag önskat länge, men eftersom säkerheten går före allt i dessa tider har det inte varit möjligt säger Mats Olsson, anhörig till boende på Tärnan. Även om Rosita på grund av sin demens inte alltid kan uttrycka sin glädje tror jag att hon är lika glad som jag att hon nu äntligen får bli klippt och ompysslad avslutar han.

I normala fall har hyresgästerna på kommunens särskilda boenden sin egen frisör som de antingen åker till eller som kommer ut och klipper på plats. Men på grund av besöksförbudet som infördes den 11 mars har detta inte varit möjligt. Efterhand som tiden har gått har hyresgästernas behov av att bli klippta blivit alltför stort.

Sölvesborgs kommun gick därför ut med en förfrågan till frisörer som var intresserade av att klippa hyresgäster på de särskilda boendena.

- I vår förfrågan var vi noga med att informera om att säkerheten är det som är viktigast för oss. Frisören som klipper här ska använda visir, förkläde, munskydd och handskar. Alla ytor ska spritas innan och efter varje kund säger André Jönsson, verksamhetschef för särskilt boende och HSL.

Aktuell frisör ska även genomgå en utbildning i basala hygienrutiner.

Sara Herbertsson som är egenföretagare och ambulerande frisör är van vid att arbeta ute hos kunden. Hon besöker vanligtvis äldreboenden och klipper även mammor och andra som inte har tid/möjlighet att åka in till en salong i hemmet. Därför var steget inte stort att anmäla sig till detta.

- Jag fick tipset av en vän som såg att Sölvesborgs kommun sökte frisörer till sina särskilda boenden och jag nappade direkt. Jag har familjemedlemmar som arbetar inom vården och vet vad det innebär att arbeta med de som är särskilt utsatta. Sen känner jag att det är en bra erfarenhet att ha med mig framöver säger frisören Sara innan hon fortsätter klippa Rosita.

Rosita är inte den enda som väntat på att få besök av frisören. 11 andra hyresgäster på Tärnan ska få sina hår klippta idag.

- Det är lite praktiska saker som ska lösas när 12 st ska få sina hår klippta säger Anette Olsson, enhetschef på Tärnan. Men vi lever ju sedan en tid tillbaka i en annorlunda vardag vilket gör att vi måste vara kreativa och lösningsfokuserade vilket personalen på Tärnan verkligen är.

- Det viktigaste för oss är säkerheten och att göra det bästa för våra boenden. Det känns jättebra för oss alla att de boende får bli ompysslade och kan få känna en känsla av att allt är som vanligt för en stund avslutar Anette.

Nästa vecka har Sara 12 hyresgäster på Slottsgården som hon ska klippa och hon räknar med att det kommer trilla in fler. Kommunen har totalt 21 särskilda boende och i dagsläget är det endast Sara som blivit godkänd för klippning på särskilda boenden.

Vi söker därför fler utbildade frisörer som har F-skattsedel och kan tänka sig att arbeta utomhus och följa de rutiner som beskrivs på hemsidan.

Anmäl ditt intresse till:

Stefan Olofsson, näringslivschef
stefan.olofsson@solvesborg.se
0456-81 61 22

André Jönsson, verksamhetschef för särskilt boende och HSL
andre.jonsson@solvesborg.se
0456-81 63 24

Senast uppdaterad:

Skriv ut