Nytt villaområde i Mjällby

Skylt för tättbebyggt område. Foto: Sölvesborgs kommun.

Skylt för tättbebyggt område. Foto: Sölvesborgs kommun.

I Mjällby finns en färdig detaljplan för 26 nya villatomter med upp till två våningar, intill förskolan Midhall. Det finns ingen beslutad tidsplan än för när Sölvesborgs kommun kan börja sälja tomterna, men om det visar sig att det finns intresse skulle det kunna bli aktuellt inom några år.

Stort intresse för kommunala villatomter

Våra kommunala villatomter i Nogersund sålde nyligen slut, och i stadsdelen Ljungavikens etapp 2b såldes den sista tomten redan i somras. Det kan bli fler villatomter i både Nogersund och Ljungaviken så småningom, men det ligger i så fall ganska långt in i framtiden. Däremot kan ett nytt villaområde intill förskolan Midhall i Mjällby ligga närmare i tiden. Här är detaljplanen (ett juridiskt dokument som visar hur ett begränsat område i en kommun ska bebyggas och hur mark- och vattenområden får användas) klar sedan länge.

Under oktober-december 2019 pågick en intressekoll för det nya området i Mjällby. Det finns inte längre möjlighet att delta i intressekollen.

Det här är Mjällby

Mjällby ligger på listerlandet och är mest känt för fotbollslaget Mjällby AIF. MAIF:s hemmaarena Strandvallen ligger också på listerlandet, närmare bestämt i Hällevik. I Mjällby finns två av kommunens större arbetsgivare: kylartillverkaren Titanx och Lyckeby stärkelse.

Här finns även ett populärt handelsområde med bland annat matvarubutiken Extra, klädbutik, frisör och optiker. I Mjällby finns även bankkontor och apotek, pizzeria, fik med mera. Även en privat vårdcentral, Valjehälsan, planerar att etablera sig i Mjällby utöver den verksamhet de redan har i området Valjeviken i Sölvesborg.

Mjällby Extra handelsområde. Foto: Sölvesborgs kommun.

Mjällby Extra handelsområde. Foto: Sölvesborgs kommun.

Mjällby är lite större om man jämför med de andra byarna som ligger utanför centrala Sölvesborg, och passar dig som värdesätter en hög nivå av service, men gärna bor utanför själva staden. Här finns en mix av barn och unga, vuxna och seniorer och en framåtanda och drivkraft, inte minst i näringslivet, som gjort att Mjällby utvecklats framåt i snabb takt de senaste åren.

Mjällby har en egen kyrka och var förr tillsammans med de andra byarna på listerlandet en egen kommun, tills man 1971 blev en del av Sölvesborgs kommun.

Ungefär här ligger platsen för de nya villatomterna i Mjällby på en karta (Google maps).länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här finns plankartan och planbeskrivningen (förskolan som nämns som planerad är Midhall och är alltså redan byggd)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Skola och förskola

I Mjällby finns förskolan Midhall, som invigdes 2014 och har fem avdelningar: Bron, Draken, Riddaren, Tornet och Trollkarlen. Här går ungefär 100 barn i åldrarna 1-5 år. På Midhalls förskola läggs stor vikt vid varje barns behov genom att ta tillvara barnens olika erfarenheter och nyfikenhet som grund för undervisningen. Olikheter ses som en tillgång och alla ska få känna sig delaktiga och ha en chans att prova på nya saker. Både inne- och utemiljön uppmuntrar till lek och lärande.

Förskolan Midhall. Foto: Sölvesborgs kommun.

Förskolan Midhall. Foto: Sölvesborgs kommun.

Även på Mjällby skola, där det går 400 elever från förskoleklass upp till årskurs nio, ser man olikheter som en tillgång och arbetar mycket med att alla elever ska känna sig välkomna.

Mjällby är den enda platsen i kommunen utöver centrala Sölvesborg där det finns ett högstadium, vilket gör det möjligt för ungdomarna att gå kvar på Mjällby skola fram till att de ska börja gymnasiet.

På Mjällby skola finns också en grundsärskola från årskurs ett till nio. Personalen på grundsärskolan möter och utmanar varje individ utifrån sina individuella förutsättningar. Grundsärskolan tar emot elever från hela Sölvesborgs kommun och i vissa fall även andra kommuner. Här har man tillsammans med flera andra kommunala verksamheter drivit projektet ”Tillsammans kan vi förändra och förändras”. Inom projektet har man spelat in låten ”Tillsammans” och ”Vi står kvar” och en konsertfilm. Särskolan har också tillsammans med professionella låtskrivare skrivit en musikal ”Att flyga högt” som speglar kommunens vision och kärnvärden. All musik från projekten kan man lyssna på via de vanligaste musikstreamingtjänsterna. ”Tillsammans” är nu ett arbetssätt som har integrerats i ännu fler verksamheter. Till exempel genomför grundsärskolan bingo för de äldre, och daglig verksamhetsgruppen Kultiva fotograferar och tillverkar affischer till olika evenemang. Grundsärskolan kommer även inom några år att få helt nya lokaler.

Mjällby skola. Foto: Sölvesborgs kommun.

Mjällby skola. Foto: Sölvesborgs kommun.

Lekplats i Mjällby. Foto: Sölvesborgs kommun.

Lekplats i Mjällby. Foto: Sölvesborgs kommun.

Fritid och kultur

I Mjällby finns, förutom att man får leka på förskolans lekplats när den har stängt, en lekplats på Ringblomsvägen och en på Parkvägen. Framöver kommer lekplatsen på Parkvägen att renoveras och utökas med fler lekredskap, för att bli en av kommunens “storlekplatser”.

I Mjällby finns även fritidsgården Fritan där barnen och ungdomarna under öppettiderna kan umgås i lokalerna som har bland annat kök, biljardbord, filmrum och VR-utrustning (virtual reality). På Fritan finns också en äventyrs- och friluftsgrupp. I samband med grundsärskolans planerade ombyggnad inom några år kommer också Fritan att få nya lokaler.

I närheten finns möjlighet att spela fotboll i Mjällby AIF eller Lörby IF.

Här finns även en mötesplats för seniorer, Svalans mötesplats. Du behöver inte bo på det särskilda boendet Svalan för att komma hit, mötesplatsen är öppen för alla. Här kan du under öppettiderna fika, spela spel eller bara umgås. De fasta aktiviteterna är till exempel gymnastik och sömnadshjälp, medan månadsprogrammet innehåll varierar och kan innehålla till exempel manikyr eller musikunderhållning. Förutom boendet Svalan finns även boendet Tärnan för äldre i Mjällby.

Svenska kyrkan och PRO (Pensionärernas riksorganisation) har viss verksamhet i Mjällby och det finns även en biblioteksfilial vid skolan, som nyligen fått ännu bättre service genom utökade öppettider och möjlighet för föreningar att boka ett sammanträdesbord till sina möten.

En av Blekingetrafikens bussar påväg genom Mjällby. Foto: Sölvesborgs kommun.

En av Blekingetrafikens bussar påväg genom Mjällby. Foto: Sölvesborgs kommun.

Nära Sölvesborgs stadskärna och resten av listerlandet

Från Mjällby in till centrala Sölvesborg tar det cirka 12 minuter med kollektivtrafik via stadsbuss 2 som går en gång i halvtimmen under dagtid, ungefär lika lång tid som det tar om du kör i egen bil. Med cykel via gång- och cykelvägen in till centrala Sölvesborg tar det strax under 30 minuter.

I centrala Sölvesborg finns restauranger och biograf och ett ännu större utbud av shopping än det du hittar i Mjällby. Här finns även gymnasieskola, vårdcentral, barnavårdscentral, kvinnohälsovårdsmottagning, ungdomsmottagning och folktandvård.

Från Sölvesborgs resecentrum kan du sedan ta dig vidare via tåg eller buss till andra delar av kommunen, Blekinge, eller till exempel Malmö och Köpenhamn som du tar dig till på cirka 1,5 respektive 2 timmar.

Du har även nära till de andra byarna på listerlandet via stadsbuss 2, som går en gång i halvtimmen från Mjällby, varannan gång mot Hällevik och Nogersund och varannan mot Hörvik och Krokås. På vissa sträckor finns även gång- och cykelväg.

I Hällevik, Nogersund, Hörvik och Krokås finns bland annat annat skog och hav, naturreservat, sandstränder, en utomhusbassäng som har öppet sommartid, och Mjällby AIF:s hemmaarena Strandvallen.

Pris och storlek

Vi vet inte säkert än vad villatomterna i Mjällby kommer att kosta eller hur stora de blir.

Såhär sätter du upp dig i tomtkön

Du kan inte sätta upp dig i tomtkön för det nya området i Mjällby än. När det eventuellt blir dags kommer vi att gå ut med information om det till lokalmedia och på kommunens hemsida.

Hörviks fastighets AB bygger nya hyresrätter i Mjällby. Foto: Sölvesborgs kommun.

Hörviks fastighets AB bygger nya hyresrätter i Mjällby. Foto: Sölvesborgs kommun.

Nya marklägenheter också på gång i Mjällby

Utöver det planerade villaområdet är det fler bostäder på gång i Mjällby. Företaget Hörviks fastighets ABlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster bygger just nu 17 stycken marklägenheter som har antingen två eller tre rum och kök. Tomten som används var tidigare en obebyggd äng, och nu finns istället snart möjlighet för till exempel äldre, eller unga par och mindre barnfamiljer att bo på ett centralt läge i Mjällby. De här lägenheterna i Mjällby kommer att vara hyresrätter och inflytt blir våren 2021.

I detaljplanen som Sölvesborgs kommun tog fram och som du kan läsa mer om här så tilläts maximalt två våningar, vilket i praktiken blev en, eftersom det finns en stor efterfrågan på marklägenheter i kommunen.

Här kan du läsa om nya lägenheter, marklägenheter och radhus (både hyresrätter och bostadsrätter) i områdena Ljungaviken, Nogersund, Svarta hejan och centrala Sölvesborg.

Sölvesborgs kommun

Sölvesborgs kommun som Mjällby ligger i har cirka 17 500 invånare och ligger i södra Sverige i Blekinge på gränsen till Skåne. I Sölvesborg har du alltid nära till skog, hav och strand, men även till service, butiker och till kontinenten. Sölvesborg är känt bland annat för sin stadskärna med medeltida anor, listerlandets fiskelägen, vita sandstränder, Europas längsta gång- och cykelbro Sölvesborgsbron, fotbollslaget Mjällby AIF och Sweden Rock festival.

Kommunala villatomter klara för försäljning

Det finns separata köer för de lediga kommunala villatomter som är klara för försäljning i områdena Sölve, Hörvik, Norje och Sandbäck i Sölvesborgs kommun. När du har registrerat dig i tomtkön och betalt avgiften får du ett tomterbjudande.

Här hittar du alla kommunala villatomter i Sölvesborg och anmälan till tomtköerna för dem, och 
här finns svar på de vanligaste frågorna vi brukar få om reglerna för att köpa kommunal villatomt.

Mer information

Vill du veta mer om Mjällby eller något av våra andra områden med befintliga eller planerade villatomter? Kontakta Monia så kan hon berätta mer!

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad: 09 januari 2020

Skriv ut