Sölvesborgs kommun

När det är akut

En person lutar pannan i handen och verkar känna sig uppgiven. Foto: Scandinav bildbyrå.

Foto: Scandinav bildbyrå. Personerna på bilden är modeller och har inget med den här sidans innehåll att göra.

Här hittar du som behöver akut hjälp eller du som är anhörig vart ni kan vända er.

Vid livsfara

Ring SOS Alarm på telefonnummer 112

Psykiatrisk akut- och intensivvård

På Blekingesjukhuset i Karlskrona tar de emot dig som behöver akut hjälp när de ordinarie psykiatriska mottagningarna har stängt. De tar även emot barn när barn- och ungdomspsykiatrin har stängt.

Förutom akutmottagningen finns här en psykiatriska akutvårdsavdelning (PAKA) för dig som behöver vård dygnet runt under cirka 1-7 dygn, och en psykiatriska intensivvårdsavdelning (PIVA) för dig som behöver vård dygnet runt under en längre tid.

Du når akutmottagningen på telefonnummer 0455-73 10 40.

Mer information och adress till Blekinges psykiatriska akut- och intensivvård hittar du Vårdguiden 1177s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Socialjour

Sölvesborgs kommuns individ- och familjeomsorg kan hjälpa dig som till exempel är utsatt för hot, övergrepp, fysiskt eller psykiskt våld, som lever med missbruk, går igenom en svår skilsmässa eller separation, har en besvärlig ekonomisk situation eller är orolig för ett barn i din närhet.

Du når oss på telefonnummer 0456-81 63 00.

Om du behöver hjälp efter kontorstid kan du ringa 112 eller 114 114 och be om att bli kopplad till socialjouren i Sölvesborgs kommun.


Kvinnojour

Kvinnojouren Embla i Sölvesborg kan hjälpa dig som är kvinna och utsatt för hot, övergrepp, fysiskt eller psykiskt våld. De har tillgång till ett hemligt boende där du kan få bo tillfälligt med dina barn om det behövs, och de kan även hjälpa dig att göra en polisanmälan, om du själv vill. Alla som arbetar på kvinnojouren är själva kvinnor och har avgett ett tystnadslöfte. Kvinnojouren Embla är en ideell förening, religöst och partipolitiskt obunden.

Du når kvinnojouren på telefonnummer 0456-13 100.

Mer information om kvinnojouren Embla i Sölvesborg finns på deras hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du är kvinna och behöver hjälp på andra språk än svenska, till exempel arabiska, engelska, kurdiska, persiska, somaliska, spanska eller tigrinja kan du vända dig den nationella kvinnojouren Somya på telefonnummer 020-81 82 83. Även Somya är en partipolitiskt och religiöst obunden ideell förening.

Mer information om kvinnojouren Somya finns på deras hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning

Den barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen (BUP) som finns i Karlshamn finns till för att hjälpa dig som är under 18 år och har problem med till exempel oro, ångest, nedstämdhet, depression, tvång, ätstörningar, självskadebeteende eller liknande.

Du kan som barn, ungdom eller vårdnadshavare boende i Sölvesborg komma till BUP via remiss eller själv kontakta dem på telefonnummer 0454- 73 10 32

Mer information, adress och öppettider för den barn- och ungdomspsykiatriska mottagningen hittar du på Vårdguiden 1177s hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..


Ungdomsmottagning, UMO

Ungdomsmottagningen i Sölvesborg är för dig som är 18-25 år och till exempel behöver hjälp med akut p-piller, graviditetstest eller test för könssjukdomar. Du kan boka en tid på deras hemsida eller ringa dem för att få hjälp.

Både besök och preventivmedel är gratis för dig som bor i Blekinge. Ungdomsmottagningen i Sölvesborg är HBT-diplomerad, vilket innebär att de har ett öppet och förutsättningslöst bemötande och kunskap om vad det innebär att vara homo- eller bisexuell och/eller transperson. De som arbetar här har tystnadsplikt.

Du når ungdomsmottagningen på 0456-73 12 15.

Mer information, adress och öppettider för ungdomsmottagningen i Sölvesborg hittar du på UMOs hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Vuxenpsykiatrisk mottagning

Den vuxenpsykiatriska mottagningen i Sölvesborg kan hjälpa dig som är 18 år eller äldre med bedömning, utredning och behandling. Du kan till exempel få träffa en psykolog, hjälp med läkemedel, psykoterapi eller samtalsbehandling. 

Vanligtvis blir du hänvisad till vuxenpsykiatrin efter att först ha varit i kontakt med vårdcentralen, men om du vill komma till direkt till vuxenpsykiatriska mottagningen når du dem på telefonnummer 0454-73 10 22.

Mer information, adress och öppettider för den vuxenpsykiatriska mottagningen Sölvesborg hittar du Vårdguiden 1177s hemsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.


Råd och stöd på chatt och telefon

För dig som behöver någon att prata med har Vårdguiden 1177 gjort en lista över olika organisationer som erbjuder råd och stöd via telefon eller chatt. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Här finns länkar till exempel kvinnofridslinjen, självmordslinjen, jourhavande kompis, brottsofferjouren med mera. 


Vårdguiden 1177

Mår du dåligt, men vet inte vart du ska vända dig? Vid rådgivning om vård kan du ringa vårdguiden kostnadsfritt dygnet runt på telefonnummer 1177.

På vårdguidens hemsida kan du läsa om symptom, behandlingar, regler och rättigheter, olika mottagningar med mera. 


Information vid olyckor och kriser som berör många

Om det skulle hända en allvarlig olycka eller kris som berör allmänheten i Sölvesborg kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13 för att få eller lämna information. De har öppet tillgänglig dygnet runt, årets alla dagar.

Mer information hittar du på SOS Alarms hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Omsorg och stöd