Sölvesborgs kommun

Korttidsvistelse utanför det egna hemmet

Denna insats syftar till att ge avlastning för familjen samt miljöombyte och rekreation för den funktionshindrade. Korttidsvistelse kan ske på bl a korttidsboende, stödfamilj eller läger. Kan erbjudas både som regelbunden insats och som en lösning i akuta situationer.

I Sölvesborg har vi Björnlyckan, som är ett korttidsboende vars insats syftar till att ge avlastning för familjen samt miljöombyte och rekreation för den funktionshindrade.

Björnlyckan

Verksamheten utgår från varje individs förutsättningar och vi hittar på många roliga saker. Vi brukar till exempel vara i skogen och ibland kör vi in till stan och äter eller fikar på någon restaurang eller något café. Vi har också vissa dagar som vi är i stallet i Sölvesborg och rider. Om man vill kan man följa med och handla mat när det behövs, eftersom vi lagar vår egen mat på Björnlyckan. Det finns ett lekrum med olika leksaker och kuddar som man kan bygga med. Här finns även ett bollhav. Om man tycker om att vara i köket kan man få hjälpa till att baka eller laga mat. Om man känner sig trött och vill ta det lugnt så kan man boka ett rum som heter ”Vita rummet”. Det finns även ett rum med en vattensäng. I dessa rum kan man slappa och lyssna på musik. Det finns många spel om man är sugen på det. Det är både sällskapsspel, TV-spel och dataspel. TV-spelen vi har är Wii och Playstation. Det finns pysselrum där man kan snickra, såga, måla, rita, pussla eller göra pärlband med mera. Om man vill finns det en liten gymnastiksal där man till exempel kan spela innebandy eller hoppa studsmatta. I TV-rummet kan man sitta i soffan och titta på TV eller på filmer. Björnlyckan har en stor och fin trädgård. Här finns bland annat en rutschkana, gungor och en hinderbana. På gården brukar vi grilla, både på somrarna och vintrarna.

Stödfamilj

En stödfamilj är en familj som man kan träffa och göra olika saker ihop med.

Hur ofta träffas du och din stödfamilj?
Tillsammans med dina föräldrar och en handläggare bestämmer ni hur ofta du och din stödfamilj ska träffas. Ni kan till exempel bestämma att ni träffas 1- 4 gånger i månaden. Det kan se olika ut för olika stödfamiljer. Sedan bestämmer du och din stödfamilj vilka dagar i månaden ni ska träffas. Det kan vara så att det inte passar att träffas vissa dagar som man bestämt, då kan man bestämma att man träffas en annan dag istället. Du och din stödfamilj kan hålla kontakten via telefon, e-mail, facebook eller sms. Tillsammans med stödfamiljen bestämmer ni vad ni ska göra när ni träffas och när ni ska träffas igen. Vad ska du och din stödfamilj göra när ni träffas? Du kan hitta på många olika saker. Ni kan till exempel bowla, titta på bio, fika, äta på restaurang, spela minigolf, titta på någon idrott, bada på äventyrsbad eller kanske bara vara hemma och ta det lugnt. Som sagt så kommer du och din stödfamilj överens om vad ni ska hitta på när ni träffas.

Helglägret

Helglägret är ett ställe som du kan komma till på helgerna. Här kan du sova över från fredag till lördag och från lördag till söndag. Helglägret har öppet var tredje helg. På Helglägret finns det trevlig personal som tycker om att jobba med barn och ungdomar och att göra roliga saker.

Helglägrets mål är att:

  • Ge dig en trygg tillvaro
  • Ge stöd och hjälp i det vardagliga
  • Förbereda dig för yrkeslivet
  • Ge dig möjligheter att utveckla fritidsintressen

Vad gör man på Helglägret?
På Helglägret hittar man på många roliga saker. På fredagarna brukar man laga någon god mat och ha lite fredagsmys, kanske titta på någon film. På lördagarna brukar man ofta köra ut på utflykt. Det kan vara att man kör och bowlar eller tittar på bio. Man kan också göra olika äventyrsaktiviteter, till exempel åka och bada, fiska eller gå ut i skogen. Man kan även göra olika sportaktiviteter, till exempel spela innebandy, fotboll eller pingis. På söndagarna är man kanske hemma på helglägret och tar det lugnt. Innan aktiviteterna kan du få hjälpa till att förbereda, till exempel packa en väska som ni har med er eller kanske vara med och planera vad ni ska göra på utflykten. Du kan också få hjälpa till med att både skriva inköpslista, vara med och handla och hjälpa till att laga maten, eftersom vi lagar vår mat själva.

Relaterade kontakter

Pia Thelander Atnarsson, enhetschef
Telefon: 0456-81 67 35
E-post: pia.thelanderatnarsson@solvesborg.se

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut
Omsorg och stöd