Flyktingsituationen

Med tanke på flyktingsituationen i Europa har Sölvesborgs kommun ställt samman några av instanserna, där du som privatperson kan hjälpa till på olika sätt.

Sölvesborgs kommun arbetar inte med insamling eller förmedling av ekonomisk flyktinghjälp. Däremot jobbar vi med olika insatser för de nyanlända som kommer hit till Sölvesborg, för att underlätta flyktingsituationen.

Om du som invånare i Sölvesborgs kommun vill bidra med stöttning kan det vara bra att du fundera lite på vart din hjälp gör störst nytta. Kanske är det genom att skänka pengar, eller är det genom att hjälpa våra medmänniskor – att hjälpa dem som kommer hit. Ibland kan ett hjärtligt mottagande, ett varmt leende göra större skillnad än vi tror.

God man åt ensamkommande barn

För att underlätta flyktingsituationen kan du bli god man åt ensamkommande flyktingbarn. Det innebär att du företräder barnet i både vårdnadshavarens och förmyndarens ställe. Som god man följer du bland annat med barnet till hälsoundersökningar, möten med socialtjänsten, migrationsverket, barn- och ungdomspsyk, skolan och advokaten. Om det uppstår några problem är det du som representerar barnet.

Hyr ut bostad till nyanlända

Vi länkar samman dig som önskar hyra ut boende med nyanlända kommuninvånare som har fått uppehållstillstånd och valt att stanna i Sölvesborg.

Det råder en generell bostadsbrist i Sverige och Sölvesborg är inget undantag. Som ny i landet har man få kontakter eller referenser som kan vara till hjälp för att skaffa en bostad. Målet med den satsning som vi i Sölvesborgs kommun har valt att göra innebär att försöka öka möjligheter för privatpersoner att hyra ut bostäder till en nyanländ kommuninvånare som de kanske inte annars har möjlighet att kommunicera direkt med på grund av t.ex. språkhinder.

För den nyanlända kommuninvånaren innebär detta att den långa väntetiden efter dess att de fått uppehållstillstånd och till dess att de kan hitta en bostad i vår kommun minskar. Det innebär självklart en bättre start i Sölvesborg och en bättre förutsättning att starta sin etablering mot självförsörjning i vår kommun. För barnens del innebär ett bra boende i den kommun de befunnit sig som asylsökande en trygghet och att de slipper ytterligare ett uppbrott från skola och vänner.

Vill du hyra ut din bostad? För att komma i kontakt med oss ber vi dig ringa till vår reception på 0456-81 63 00 och be om att få prata med vår integrationssamordnare eller skicka ett mail till ifo@solvesborg.se.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 8 maj 2018
Omsorg och stöd