Begravning

En begravning kan utformas på olika sätt och de varierar både i storlek, musik, texter och arrangemang. Begravningen är en ceremoni som ska passa den bortgångnas egna önskemål. Begravningen är nämligen till för att hedra den avlidna, samtidigt som familjen och anhöriga får möjlighet att säga hejdå.

En begravning kan se ut på olika sätt. Det beroende helt på den avlidna och familjens önskemål. Det finns både religiösa och borgliga begravningar att välja mellan.

Borgerlig begravning

Vid borgerliga begravningar bestämmer familjen själv hur begravningsakten och ceremonin ska gå till. Du som anhörig kan välja att genomföra en borgerlig begravning oavsett om du tillhör en kristen församling eller har en annan trosuppfattning. Om din avlidne anhörig har tillhört en annan trosuppfattning än den kristna kan du vända dig till dennes religiösa samfund, vilka kan hjälpa till att hålla den religiösa akten. Svenska kyrkan har även skyldighet att hänvisa till en lämplig lokal som begravningen kan hållas i. Den vanligaste begravningsformen vid en borglig begravning är att den avlidne begravs i en minneslund eller att askan sprids i havet.

Kremering

Det närmsta krematoriet som gränsar till Sölvesborgs kommun finns i Kristianstad. Efter en kremering är det vanligast att askan sprids i en minneslund eller i havet.

Minneslund

I Sölvesborgs kommun finns det två stycken minneslundar. Båda är placerade på kyrkogården i Sölvesborg. För att kunna placeras i den äldre minneslunden ska du ha en nära anhörig som är placerad där. Om du inte har någon nära anhörig på den gamla minneslunden kommer du att begravas i den nya.

Sprida aska i havet

Om du önskar att få din eller din anhöriges aska spridd i havet är du skyldig att skicka in en ansökan till Länsstyrelsen i Skåne. De måste godkänna din förfrågan innan du har tillåtelse att sprida askan. Kom ihåg att du även ska bifoga en släktutredning från Skatteverket.

Läs mer information om att sprida aska, på Länsstyrelsen i Skånes hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kyrklig begravning

Vid en kyrklig begravning är det kyrkan som anordnar begravningsceremonin. En tid innan begravningen tar prästen i kyrkan kontakt med de anhöriga för att gemensamt gå igenom eventuella önskemål inför begravningsgudstjänsten. Då har prästen och de anhöriga möjlighet att välja ut psalmer och musik som ska spelas. Begravningsgudstjänsten är offentlig, vilket innebär att vem som helst får delta under själva gudstjänsten. Däremot kan din familj välja att ha en privat minnesstund efteråt.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 17 januari 2018
Omsorg och stöd