Arbetslöshet

Ibland kan du av vissa anledningar inte arbeta, utan utsätts för arbetslöshet. Oavsett vad anledningen beror på finns det stöttning som du kan få, som gör att du antingen hittar tillbaka till arbetslivet eller får kompensation under tiden som du är hemma.

Du som har arbetat och blivit arbetslös kan få ersättning från en arbetslöshetskassa, eller A-kassa. Ersättningen är avsedd att räcka under den period som du söker ett nytt jobb. För att du ska kunna ta del av kompensationen behöver du vara registrerad på en A-kassa. Det är valfritt vilken A-kassa som du väljer att bli medlem i. Det stora kravet är att du ska ha arbetat minst 80 timmar i månaden under ett halvårs tid, under de senaste 12 månaderna innan du blev arbetslös. Det finns även tre allmänna villkor som du måste uppfylla:

  1. Du ska vara registrerad på Arbetsförmedlingen under tiden som du avser att få A-kassa.
  2. Du ska vara kapabel att arbeta minst tre timmar om dagen och 17 timmar på en arbetsvecka.
  3. Du ska ha avsikt att arbeta och söka jobb under tiden som du är arbetslös. Det ska inte finnas några hinder för detta.

Arbetsförmedling

På Arbetsförmedlingen kan du söka jobb, få vägledning, gå utbildningar eller delta i andra aktiviteter som gör att du når arbetsmarknaden.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 19 oktober 2017
Sidan publicerad av: Personalkontorets webbredaktör
Näringsliv och arbete