Arbete och praktik för studenter

Student framme vid tavlan i ett klassrum. Foto: Scandinav bildbyrå.

Student framme vid tavlan i ett klassrum. Foto: Scandinav bildbyrå.

För Sölvesborgs kommun som arbetsgivare är det oerhört värdefullt att ha kontakt med dig som studerar. Din kunskap tillför oss nya perspektiv, vi är positiva till förfrågningar från dig som studerar och vi försöker att tillmötesgå studenters önskemål så långt det är möjligt. Hur samarbetet kan se ut beror på skolform, ålder och utbildning.

En del yrken och arbetsplatser är mer eftertraktade än andra, så om ditt drömjobb tillhör den kategorin kan det vara extra intressant för dig att skaffa en praktikplats eller på andra sätt försöka komma i kontakt med potentiella arbetsgivare och lära känna yrkesverksamma personer i din bransch, innan du börjar söka jobb på allvar. Men oavsett efterfrågan på ditt framtida yrke är det alltid en fördel för dig som studerar att tidigt börja bygga ditt yrkesnätverk.

Examensarbete och uppsatser

Genom att göra ditt examensarbete eller skriva B- eller C-uppsats tillsammans med oss får du chansen att fördjupa dig i någon av våra verksamheter, och vi som arbetsgivare får lära oss nya saker. Det finns ofta möjlighet för dig som student på till exempel yrkeshögskola eller högskola att göra den här typen av skolarbeten i samarbete med oss. Du hittar kontaktuppgifter till personalkontoret längst ner på den här sidan. Det finns en stor bredd av yrken inom kommunens verksamhet och personalkontoret kan hjälpa dig komma i kontakt med den verksamhet som bäst matchar det ämne du studerar.

Praktik

Praktik ger dig en inblick i hur verksamhetens vardag och arbetsuppgifterna ser ut. I största möjliga mån försöker vi erbjuda praktikplatser för studerande i grundskola, gymnasiet, högskola, yrkeshögskola eller arbetssökande, till exempel PRAO (praktisk arbetslivsorientering, det som tidigare kallades tidigare PRYO; praktisk yrkeslivsorientering) LIA (lärande i arbete) eller VFU (verksamhetsförlagd utbildning). Om du inte redan har en kontakt inom den verksamhet du är intresserad av så kan du höra av dig till personalkontoret, så hjälper de dig vidare.

Studentmedarbetare

Letar du efter ett extra arbete vid sidan av högskolestudierna som samtidigt ger dig relevant arbetslivserfarenhet? Då kan det genom Sölvesborgs kommun finnas möjligheter till det genom anställningsformen studentmedarbetare. Du arbetar då 15 timmar per vecka utanför dina heltidsstudier. Du hittar kontaktuppgifter till personalkontoret som kan hjälpa dig vidare längst ner på den här sidan. 

Sommarjobb och timvikarier

Vi tar varje sommar emot semestervikarier, framförallt inom omsorgen men även inom andra verksamheter, vilket kan passa dig som har uppehåll från dina studier under sommaren. Semestervikariaten utannonseras under början av varje kalenderår och information om dem finns på samma ställen som våra andra lediga jobb. Behov av timvikarier inom omsorgen finns året om och passar dig som vill ha ett extrajobb vid sidan av dina studier. Här hittar du och söker våra lediga jobb.

Studera till lärare med lön

Med start under höstterminen 2019 har Sölvesborgs kommun i samarbete med Högskolan i Kristianstad två platser till personer som kommer jobba halvtid på en grundskola i Sölvesborg och samtidigt studera till lärare. Detta kallas arbetsplatsintegrerad lärarutbildning eller ”kombimodellen” och är en unik möjlighet att ta med sig erfarenheter från arbetet till högskolan och från högskolan till arbetet.

Det är också en chans att kunna finansiera sina studier med en månadslön som täcker hela året, även lov och ledigheter. Under studietiden är man knuten till Sölvesborgs kommun och nytt anställningsavtal skrivs varje år, under förutsättning att man klarat sina studier. Det tar fem år att bli färdig lärare med det här upplägget, och månadslönen blir cirka 18 000 kronor före skatt. Utöver lönen kan man även ansöka om studiestöd från Centrala studiestödsnämnden, CSN.

Sista ansökningsdag har passerat, och för att kunna delta under höstterminen 2019 behövde man ansöka både om arbetet på grundskolan årskurs 4-6 som utannonserades, och till högskolan. Vi vet inte än om vi kommer att kunna erbjuda möjligheten att studera till lärare med lön under kommande år. Du kan läsa mer om studietakt, undervisningsämnen och vilka villkor som gäller för att studera till lärare med lön under höstterminen 2019 på Högskolan i Kristianstad hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad: 22 juli 2019

Skriv ut
Sidan publicerad av: Personalkontorets webbredaktör
Näringsliv och arbete