Arbete för ungdomar

Ungdomar med cyklar i Sölvesborg. Foto: Serny.

Ungdomar med cyklar i Sölvesborg. Foto: Serny.

Vi erbjuder ungdomar i åldern 17-18 år som är folkbokförda i Sölvesborgs kommun feriearbete under sommaren. Feriearbete är en typ av sommarjobb där du får chans att prova på ett yrke, men inte ersätter ordinarie personal. Du får handledning och en lön för ditt arbete, och kan arbeta i bland annat omsorgen, med handel och service, besöksnäring eller i en förening.

Feriearbete sommaren 2019

Feriearbete kan 2019 sökas av alla ungdomar som är födda 2001 och 2002 och folkbokförda i Sölvesborgs kommun.

Prova på ett yrke under tre sommarveckor

Som feriearbetare får du chansen och möjligheten att prova på ett yrke som du är nyfiken på. Är du intresserad av att arbeta med människor och tycker om att hjälpa andra? Då kanske du vill arbeta inom äldrevården, på en förskola, eller varför inte på ett sommaröppet fritidshem för skolbarn i åldrarna 6-12 år? Är du praktiskt lagd kanske ett vaktmästarjobb kan vara drömmen för dig, och älskar du att vara utomhus i alla väder och vistas bland växter och natur, ja, då har parkenheten och trädgårdsmästarna en given plats för dig!

Utöver feriearbete inom kommunala verksamheter kan vi även erbjuda sommarjobb hos flera av Handelsföreningens medlemmar till dig som brinner för service och försäljning, hos kommunala bolag, hos föreningar som har skrivit avtal med Sölvesborgs kommun, ridstallet Bokeslätt, hos företag inom besöksnäringen och i projektet Sommardans, som du kan läsa mer om längre ner på den här sidan.

Vårt mål är att matcha dina önskemål med rätt arbetsplats i möjligaste mån. Feriearbetet på sommaren ger dig en inblick i hur det är att arbeta inom olika kommunala verksamhetsområden, föreningar och företag. Du ersätter ingen annan personal och du får handledning i de arbetsuppgifterna du ska utföra.

Du får både erfarenhet och kontakter inom arbetslivet som du sedan kan utnyttja i ditt framtida arbetssökande.

Vad krävs för att jag ska kunna söka?

Du ska vara född 2001 eller 2002 och vara folkbokförd i Sölvesborgs kommun.

När börjar feriearbetet?

Feriearbetena är uppdelade i tre perioder. Välj den/de perioder som passar dig allra bäst.

Du måste kunna arbeta en hel period. Du får arbeta en period/sommar.

  • Period 1 – 17/6 – 5/7 (vecka 25-27)
  • Period 3 – 29/7 – 16/8 (vecka 29-33)
  • Period 2 – 8/7 – 26/7 (vecka 28-30)

Hur många timmar arbetar jag?

Arbetstiden är 8 timmar/dag (40 timmar/vecka). När du börjar, slutar och har lunchrast bestäms tillsammans med din handledare på arbetsplatsen.

Vad tjänar jag?

Alla feriearbetare tjänar 72:-/timme inklusive semesterersättning.

När får jag besked om ferieplats och period?

Under vecka 15 (8-12/4) får du besked om arbetsställe och period. Du behöver tacka ja eller nej till din erbjudna plats så snart som möjligt, dock senast den 31/3.

I ansökan är det viktigt att du fyller i vad du vill arbeta med i sommar, vilka intressen du har och gärna några rader om vad du är bra på.

När är sista dagen för att skicka in min ansökan?

Vi behöver få in din ansökan senast 10/3.

Hur ansöker jag?

Här hittar du ansökan för feriearbete 2019länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, som är öppen från och med den 1 februari.

Du kommer att få ange dina personuppgifter och skapar dina egna personliga sidor ”mina sidor”. Här kommer du att kunna göra alla val som vi behöver för att din ansökan ska bli komplett.

Sommarjobb inom handel och service

För våra sommarjobb inom det privata näringslivet och området handel och service söker vi dig som tycker om att träffa människor och har en härlig energi och en positiv inställning och attityd. Du har en känsla för service och bemötande, och förstår att både dina ord och ditt kroppsspråk har betydelse för det intryck du gör. Du tar ansvar för ditt arbete, är beredd att göra det lilla extra, och är öppen för att lära dig nya saker av dina kollegor och din chef.

Du får du möjlighet att visa vad du kan och knyta kontakter för framtiden. Vem vet, kanske leder det här jobbet till en bra referens på ditt CV, ett helgjobb till hösten eller en heltidsanställning när du slutat skolan?

Om du söker kommer du att bjudas in till ”speed-dating”, då får du och de som erbjuder sommarjobben inom handel och service en chans att träffas. Inför det här tillfället ska du vara förberedd på att på cirka två minuter presentera dig själv och berätta varför man skulle vilja anställa dig. Du kommer att få en liknande presentation från de som är intresserade av att anställa dig.

Ifall det inte skulle bli någon matchning, så kommer du istället att erbjudas en plats inom kommunens verksamhet. 

Sommardans i Blekinge

Sommardans Blekinge 2019 söker dig som är intresserad av dans och vill prova på hur det är att arbeta som professionell dansare. Inriktningen är främst modern och modern jazz. Detta är ett projekt som feriearbetare från hela Blekinge kan söka och de kan erbjuda 30 platser totalt. Alla som uppfyller kraven för feriearbete är välkomna att söka.

Arbeta som dansare i Sommardans Blekinge 2019

Du får utveckla dig själv som dansare, uppträda på offentliga platser runt om i länet och knyta kontakter till andra dansare i Blekinge. Under tre veckor kommer du att arbeta som dansare, vilket innebär daglig träning, repertoar och komposition. Vi kommer att skapa 1-2 dansstycken på ca 10-15 min vardera. De sätter vi ihop till en längre föreställning som vi turnerar med i hela Blekinge med tre föreställningar i varje kommun under vecka 27.

För att få jobbet måste du först ansöka på din kommuns hemsida för feriearbete, sedan kommer du att välkomnas till en audition där en jury väljer ut vilka som är mest lämpade för jobbet. Åldern anpassas efter respektive kommuns kriterier. Det kommer erbjudas 6 platser från varje kommun. På audition kommer du att få prova på att ta koreografi, improvisera och arbeta med kontaktarbete, vilka är det saker vi kommer arbeta med under sommaren. Juryn tittar efter din förmåga att samarbeta, din rumsuppfattning och rörelseuppfattning. Sök även om du är nybörjare – du vet aldrig vad juryn ser!

Period: första ferieperioden, vecka 25, 26, 27 2019. Sommardans sträcker sig över 3 veckor med ca 6 arbetande timmar per dag.

Arbetstider: 09.00-17.00 (med reservation för vissa förändringar. Vi anpassar oss efter bussar och annat så att man hinner ta sig till jobbet i tid).

Plats: Blekinge folkhögskola, Bräkne-Hoby. Detta för att ingen ska ha för lång resväg till jobbet. Det kommer finnas möjlighet att bo på folkhögskolan för en mindre kostnad för att ni ska kunna undvika att betala resekostnader. Du kommer kunna bo där från måndag till fredag under vår repetitionsperiod v. 25 och v. 26. Under turnéveckan utgår alla från sin hemkommun.

Lön: Enligt din kommuns bestämmelser för feriearbete. Du får själv stå för resekostnader till jobbet.

Projektledare/Koreografer: Rebecca Yates, utbildad vid London Contemporary Dance School, sedan 2010 verksam som frilansande dansare. Anna Johansson, utbildad vid Salzburg Experimental Academy of Dance, sedan 2009 verksam som frilansande dansare. 

Feriearbete inom Region Blekinge

Region Blekinge erbjuder också feriearbeten. Dem kan du söka när du är född 2000, 2001 och 2002, alltså ett år längre än kommunens feriearbeten. De flesta platserna finns inom sjukvården men de kan även erbjuda jobb inom städ, administration, förrådsarbete, restaurang, trädgårdsarbete, psykiatri och tandvård. I år har de även ett samarbete med olika föreningar i länet.

Det finns även andra saker som skiljer sig från kommunens feriearbeten. Du kan läsa mer om Region Blekinges feriearbeten och hur du ansöker på deras hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad: 08 oktober 2019

Skriv ut
Sidan publicerad av: Personalkontorets webbredaktör
Näringsliv och arbete