Arbete för ungdomar

Är du ung och vill sommarjobba? Eller vill du arbeta under vissa kvällar och helger? Det finns många fördelar med att arbeta som ung. Du får både erfarenhet och kontakter inom arbetslivet som du sedan kan utnyttja i ditt framtida arbetssökande. Vissa gymnasieutbildningar erbjuder även praktik, som gör att du får inblick i ett visst yrke.

Alla som är 16 - 17 år och är folkbokförda i Sölvesborgs kommun är välkomna att söka fierearbete. Du som uppfyller kraven för sommarjobb kommer att erbjudas en ferieplats på en kommunal verksamhet. Som feriearbetare får du möjlighet att prova på ett yrke under tre sommarveckor. Det är ett sätt att få en inblick i hur det är att arbeta inom kommunens olika verksamhetsområden. Du ersätter ingen annan personal och du får handledning i de uppgifter du ska utföra.

Ungdomar över 17 år

För att du inte ska bli utnyttjad av din arbetsgivare finns det vissa bestämmelser som reglerar ditt arbete. Bland annat hur mycket du får arbeta och på vilka tider. Kom ihåg att du måste ha ett tydligt anställningsavtal som beskriver anställningsperiod, arbetstider och lön.

Lön

Din lön varierar beroende på din arbetsplats, tidsperiod och erfarenhet. De flesta arbetsplatser har kollektivavtal, vilket garanterar dig en lägstalön. Om du är över 17 år och arbetar extra på kvällar, helger eller röda dagar ska du även få extra betalt för obekväm arbetstid. 

Skriv ut
Senast uppdaterad: 24 oktober 2017
Sidan publicerad av: Personalkontorets webbredaktör

Detta är en beta-version av Sölvesborgs kommuns nya hemsida. Det betyder att den fortfarande är under uppbyggnad. Om du inte hittar det du söker kan du besöka vår gamla hemsida här.