Information om Coronaviruset, Covid-19

Sölvesborgs kommun följer Folkhälsomyndighetens och andra myndigheters rekommendationer. Mellan den 11 oktober och den 30 november gäller kraftigt skärpta regionala råd i Blekinge för att bromsa smittspridningen. Särskilt viktigt är det att skydda äldre och andra i riskgruppen.

Insatser i Sölvesborg

Vill du hjälpa till eller behöver du hjälp? Här listar vi de insatser som görs för att minska smittpridning i Sölvesborgs kommun.

  • Berätta för oss hur du upplever att Folkhälsomyndighetens rekommendationer, riktlinjer och råd efterföljs på olika platser i Sölvesborgs kommun via vår e-tjänstlänk till annan webbplats
  • Om du är i butiker eller liknande verksamhet kan du kontakta ägaren, välja en annan tid då det är färre kunder eller byta butik. Sölvesborgs kommun har inget tillsynsansvar över butikverksamhet.
  • Om du är på stranden eller en annan allmän plats kan du åka vidare till en annan plats där det inte är lika mycket folk och där du kan njuta av sommaren på ett tryggt och säkert sätt. Kanske genom hitta en ny badplatslänk till annan webbplats, friluftsområdelänk till annan webbplats eller bege dig till en annan plats på vår hemestertur. Ta gärna med dig handsprit så att du kan hålla god handhygien ute i naturen. Mer tips hittar du även på VisitSölvesborgs webbplats.länk till annan webbplats
  • Om du besöker restauranger, caféer och liknande verksamhet kan du kontakta ägaren, välja en annan tid eller besöka ett annat matställe. Om du upplever trängsel hos verksamheter som serverar mat och dryck kan anmäla det genom ett webbformulär hos Miljöförbundetlänk till annan webbplats som har tillsynsansvar enligt den nya lagen från 1 juli.

I korthet

Coronaviruset, som upptäcktes i Kina i december, ger symptom som feber och hosta. Sjukdomen det orsakar kallas covid-19. Sölvesborgs kommun arbetar just nu mycket intensivt med att följa utvecklingen, vidta nödvändiga åtgärder och informera berörda.De beslut som fattas av kommunen utgår från Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Specifik information om skola och förskola

Vill du ha mer specifik information kring skola och förskola hittar du det genom klicka på länken nedan

Information till skola och förskola om Covid-19

Specifik information om vård och omsorg

Vill du ha mer specifik information kring vård och omsorg hittar du det genom att klicka på länken nedan

Information till vård och omsorg om Covid-19

Specifik information för näringslivet

Här hittar du samlad information kring vilka åtgärder som Regeringen vidtagit för att minska negativa effekter för näringslivet, klicka på länken nedan.

Information till näringslivet om Covid-19

Stanna hemma när du är sjuk

Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Det är viktigt att inte riskera att smitta andra

Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Om du blir sämre och inte klarar egenvård i hemmet kan du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till jobb eller skola.

Äldre människor har större risk att bli svårt sjuka. Du som arbetar med vård av äldre ska inte gå till jobbet om du har hosta eller är förkyld.

För dig som vill testa dig för Covid-19

Du som invånare i Sölvesborgs kommun och är över 16 år kan kostnadsfritt testa dig för covid-19. Det gäller för alla som har symtom, även milda symtom.

Region Blekinge ansvarar för provtagning. Provtagningen visar om du har covid-19 just nu och du genomför provtagningen själv.

Läs mer om provtagning och beställ ditt egenprov på 1177 Vårdguidenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Specifik information om kommunens medarbetare

Kommunens medarbetare ska komma till arbetet så länge medarbetaren är frisk.

Information och svar om coronaviruset

Folkhälsomyndigheten är ansvarig för Sveriges smittskydd. På deras webbplats finns information om viruset, smittspridning och vanliga frågor och svar. Region Blekinge följer de råd och riktlinjer som ges ut från Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndighetens hemsida om covid-19länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Folkhälsomyndighetens sida med frågor och svar om coronavirusetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Region Blekinges hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vårdguiden 1177 har information om symptom hos coronavirusetlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Krisinformation har samlad information från olika myndigheterlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Nationellt informationsnummer 113 13
Har du frågor om coronaviruset covid-19 kan du ringa det nationella informationsnumret 113 13. All information som 113 13 lämnar ut är verifierad av Folkhälsomyndigheten eller annan ansvarig myndighet. Tjänsten är tillgänglig dygnet runt.

Information in other languages

The Public Health Agency of Sweden´s websitelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Offical information on the novel corona viruslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information about covid-19 in different languages from the Public Health Agency of Swedenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Information about covid-19 in different languages from InformationSverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Teckenspråk- och syntolkad information om covid-19länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

National information number 08-123 680 00

If you have questions about the corona virus, Covid-19, can you call the national information number 08 - 123 680 00. They speak Arabic, Somali, Persian, Tigrinya, Amarinja and Russian.The line is open weekdays at. 09.00-12.00 and 13.00-15.00. The telephone line does not function as medical information and it is not possible to get help with individual patient cases, so you should turn to 1177 Care Guide.

Var källkritisk

Hjälp till att förhindra ryktesspridning och spekulationer. Sök trovärdiga källor, var källkritisk och dela inte osäker information.

Sölvesborgs kommun i stabsläge

Sölvesborgs kommun aktiverar Krisledningsstaben på tjänstemannanivå i koncernen från och med tisdag 17 mars med anledning av smittan av det nya coronaviruset, Covid-19, och dess effekter.

Ett stabsarbete möjliggör en uthållighet i att kunna hantera situationen och klara av att bedriva våra olika verksamheter. I staben ingår alla högre chefer och flera nyckelfunktioner. Genom att arbeta i stab får kommunen även bättre förutsättningar att bidra i det mycket viktiga arbetet att minska fortsatt smittspridning.

Stabsläget gäller från tisdag 17/3 och tills vidare.

Vad kommunicerar Sölvesborgs kommun?

Vid bekräftade fall inom Sölvesborgs kommun omfattas all information om smittade eller sjuka av sekretess och tystnadsplikt, därför lämnar kommunen inte ut uppgifter om enskilda personer.

Sekretessen omfattar inte bara uppgifter om sjukdomstillstånd utan även uppgifter om personliga förhållanden som till exempel bostadsort eller arbetsplats. Våra invånare ska alltid känna sig trygga i att personalen i kommunala verksamheter följer de sekretessregler som finns.

Vad gäller i övrigt om smittspridningsinformation?

Sölvesborgs kommun har inte någon samlad information om vilka personer som är konstaterat covid-19 smittade. Sölvesborgs kommun har bara de officiella uppgifterna som gäller Blekinge, som finns på Aktuellt läge om coronaviruset (covid -19) i Region Blekinge.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Minska smittspridning

Fortsätt att följa myndigheternas råd angående covid-19:

  • Stanna hemma om du känner dig sjuk
  • Testa dig vid symtom
  • Tvätta händerna ofta och noga med tvål och vatten
  • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus och respektera avståndsmarkörer när sådana finns
  • Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester

Senast uppdaterad: 13 november 2020

Skriv ut