Säkerhet

Bild

För oss är det viktigt att Killebom är en folkfest. En festival som är för alla där man ska ha roligt och känna sig trygg. Vi har därför under flera år arbetat med säkerheten kring festivalen tillsammans med polis, ordningsvakter och personal från Individ- och familjeomsorgen.

Allmänna festivaltips

Barn i marknadsträngseln

Med många människor i rörelse kan du och ditt barn lätt komma ifrån varandra. Skriv ditt mobilnummer på undersidan av barnets arm eller på en lapp som barnet har i fickan. Med lite äldre barn kan man komma överens om en mötesplats som man går till om man kommer ifrån varandra.

Stölder

Undvik att bära plånboken i bakfickan, eller att lägga ifrån er plånböcker eller telefoner på serveringar. Bär era väskor på framsidan av kroppen. Töm bilen då ni parkerar den. Lämna inte kvar väskor eller jackor, även om ni själva vet att de inte innehåller några värdeföremål. Under kvälls- och nattetid stjäls cyklar för transport till och från centrum. Lås, eller allra helst lås in cyklar som ni inte använder under helgen.

Alkohol

Du som har barn eller yngre syskon som är tonåringar: langa inte alkohol!

Om du blivit utsatt för eller vittne till ett brott

Vänd dig till polisen på telefonnummer 114 14, eller 112 om det är en akut situation. Under kvällstid kan du även prata med de ordningsvakter eller polis som finns på festivalområdet.

Polisens prioriteringar inför årets festival

Våldtäkt och ofredanden

Precis som förra året kommer säkerhetsarbetet kring våldtäkt och ofredanden att fortsätta. Ambitionen från polisen är att få fler festivalbesökare att uppmärksamma eventuella problem. Vi vill också att fler brottsoffer anmäler och att vittnen kontaktar polisen och medverkar vid utredning. Under Killebom kommer polis och ordningsvakter bland annat ha tillsyn på undanskymda platser där sådana brott skulle kunna ske. Man kommer att vara närvarande i samband med spelningar och vid serveringstälten och restaurangernas dansytor.

Alkoholfri zon

Vi vet att ju högre berusningsgraden är bland besökarna, desto fler ordningsstörningar och brott kommer att inträffa. Under sommarens stadsfester arbetar vi därför särskilt med att förbudet mot att på festivalområdet medföra eller dricka medhavd sprit, vin eller starköl. Den som bryter mot förbudet riskerar böter och får dessutom sin medhavda dryck uthälld på plats. Berusade personer som rör sig inom eller är på väg att lämna festivalområdet löper en ökad risk att råka ut för brott eller olyckshändelse. Polisen kommer i den utsträckning som är möjligt försöka säkerställa personer som lämnar festivalområdet är i ”rätt” sällskap eller att hemtransport med nykter anhörig eller bekant ordnas. Arbetet med att tidigt ingripa mot berusade ungdomar kommer också att prioriteras.

Skriv ut
Senast uppdaterad: 21 juni 2018
Sidan publicerad av: Nicolina Sällberg

Kontakt

Om Killebom