Områden med lediga villatomter

En familj med två vuxna och tre barn i ett nybyggt kök i Sölve.

Sölve ligger strax utanför centrala Sölvesborg. Foto: Pär Johansson.

Här kan du läsa mer om de områden där vi har lediga villatomter. För dessa områden går det bra att ställa sig i tomtkö.

Sölve

Om du inte riktigt kan bestämma dig för om du vill bosätta dig inne ”i stan” eller på Listerlandet så kan Sölve vara den perfekta kompromissen. Det här bostadsområdet ligger nämligen där bebyggelsen börjar glesna och bli mer lantlig. Från ditt hus i Sölve tar du dig enkelt till Mjällby och fiskelägena via cykelvägen och har nära till Ljungaviken och Sölvesborgsbron. Gör en ”brorunda” till en vana så har du vardagsmotionen klar, och föredrar du golf eller ridning så är läget också helt rätt.

Sölve ligger strax utanför centrala Sölvesborg och är ett område där det mestadels finns enbostadshus och företag. Området passar dig som vill bo nära både stadskärnan och landsbygdsmiljön på Listerlandet. Det finns en rad olika företag i Sölve, däribland möbelaffär, färgbutiker, bilverkstäder och bilbesiktning. Företagsområdena i Sölve håller dessutom på att utökas. Det för med sig både utökad service och fler lokala arbetstillfällen.

Barnomsorg och skola

Om du bor i Sölve finns en större förskola – Kanehalls förskola och den lite mindre Skogens förskola närmst. Närmaste skola är Hjortakroksskolan med låg- och mellanstadium samt fritidshem.

Fritid och kultur

I utkanten av Sölve finns Snapphanarnas ryttarförening och deras ridhus. Du hittar lekplatser på Tranvägen, Möllarevägen och Grips väg.

Nära Sölvesborgs stadskärna

Från Sölve in till centrala Sölvesborg tar det cirka 5 minuter med både bil och kollektivtrafik med stadsbuss 2 från Hörvik eller Nogersund som passerar Sölve en gång i halvtimmen på vardagar. Även buss 433 mellan Norje och stadskärnan stannar i Sölve. På cykel via gång- och cykelbron Sölvesborgsbron tar du dig in till centrala Sölvesborg på 10 minuter, och om du föredrar att gå tar det ungefär 30 minuter.


Storlek, läge och pris

Tomterna i Sölve finns på Labbvägen och är cirka 1080-1280 kvm stora. De har cirka 600 meter till havet. Tomterna i Sölve kostar 400 kronor per kvadratmeter exkl. anslutning.

Karta, fastighetsbeteckning med mera för villatomterna i Sölve hittar du här.

Två personer med en liten hund står och tittar ut över havet i Norje.

Villatomterna i Norje har mellan 250-500 meter till havet. Foto: Pär Johansson.

Norje

Norje gränsar till Karlshamns kommun och ligger alltså längst österut av våra områden med lediga villatomter. För dig som gillar att träffa folk från hela världen blir juniveckan med Sweden Rock Festival förmodligen årets höjdpunkt. Då bubblar Norje av liv och varenda sängplats i byn – ja, på flera mils radie – är uthyrd. När rockmusiken tystnat blir Norjes andra värden tydliga. Det havsnära läget med strandbad och båtliv på gångavstånd, lugnet, naturen och det perfekta läget för dig som vill ha snabb access till väg E22. Det är också livskvalitet.

Norje är ett samhälle med cirka 800 året-runt-boende som är mest känt för att Sweden Rock Festival hålls här varje år. Men byn är populär också bland fritidshusägare, campinggäster och de som bor och lever här permanent. Bebyggelsen består av mestadels villor och fritidshus.

Barnomsorg och skola

I Norje finns Sagolyckans förskola och Norje skola med fritidshem där barnen går från förskoleklass upp till årskurs sex.

Fritid och kultur

I Norje finns båtklubb, badplats och en fin lekplats i anslutning till campingen. Här finns gårdsbutiker, en året-runt-öppen restaurang och några säsongsöppna matställen. Ett stenkast från Norje ligger Pukavik och fotbollsföreningen Björkenäs-Pukavik med tillhörande idrottsplats.

Nära Sölvesborg och Karlshamn

Med bil tar det tar cirka 15 minuter från Norje till centrala Sölvesborg och 20 minuter via E22:an till Karlshamn. Med kollektivtrafik tar resan till centrala Sölvesborg cirka 20 minuter med buss 350 och om du tar cykeln på den nybyggda gång- och cykelvägen, som är en del av Sydostleden, får du räkna med cirka 40 minuter.

Från Norje till Mjällby, där bland annat barnen som bor i Norje går på högstadiet och en större livsmedelsbutik finns, tar det cirka 10 minuter med bil via Lörbyvägen och Furumovägen. Med kollektivtrafikens buss 433 tar det cirka 20 minuter.

Storlek, läge och pris

Tomterna i Norje finns på Ärtvägen och på Oxelvägen och är cirka 780–1250 kvadratmeter stora. Ärtvägen har cirka 250 meter till havet och Oxelvägen cirka 500 meter till havet. Tomterna i Norje kostar 300 kronor per kvadratmeter exkl. anslutning.

Karta, fastighetsbeteckning med mera för villatomterna i Norje hittar du här.

Sjöbodar och cyklist i Hörvik kvällstid.

Hörvik är populärt bland ”nybyggare” och på senare år har många familjer gjort byn till sin. Foto: Micko Mallo.

Hörvik

Det är i Hörvik det händer! Ja, inte allt förstås men det här gamla fiskeläget är piggt och framåt, liksom i bra form. Kanske har det en del att göra med det gym som ligger precis vid kajkanten och erbjuder funktionell träning, spinning och yoga med havsutsikt? Med krogarna i hamnen som erbjuder vällagad mat och de fina strövområdena med både ängar och klippor. Sandstrand och klippbad – det är bara att välja! Det finns helt enkelt en lång rad anledningar till att Hörvik är populärt bland ”nybyggare” och på senare år har många familjer gjort byn till sin.

Förr fanns det många yrkesfiskare och ett rökeri i Hörvik. Fisketraditionen och den äldre bebyggelsen i byn är bevarad till viss del, men idag är det fritidsbåtarna som dominerar i gästhamnen och i området där det nu finns lediga villatomter har många valt att bygga sitt hus i nyfunkisstil. Hörvik är omtyckt under sommaren, av turisterna som kommer över dagen eller övernattar i husbil och av fritidshusägare som stannar hela eller delar av säsongen. Men allra högst älskad är nog byn av dem som bor här året om.

Barnomsorg och skola

I byn finns Hörviks skola och förskola där det barnen går i förskola, förskoleklass och upp till årskurs sex. Utöver Hörviks förskola finns här även dagbarnvårdare, som erbjuder pedagogisk omsorg i hemmiljö.

Fritid och kultur

Förutom det populära gymmet nere vid hamnen finns möjligheten att spela fotboll i föreningen Hörvikens IF på idrottsplatsen Gröna vallen. När förskolan och skolan stängt för dagen är du välkommen att leka på skolgårdens lekplats. Utöver den finns ett par mindre lekplatser i samhället. Byn har en aktiv hembygdsförening som anordnar aktiviteter för både stora och små.

Nära Sölvesborg och Mjällby

I egen bil tar det ungefär 15 minuter, med kollektivtrafik cirka 30 minuter och på cykel ungefär 45 minuter in till centrala Sölvesborg. Från Hörvik till Mjällby, där bland annat högstadium och en större livsmedelsbutik finns, tar det cirka 10 minuter med bil, 15 minuter med kollektivtrafik och 20 minuter på cykel.

Storlek, läge och pris

Tomterna i Hörvik finns på Dolinvägen och är cirka 820–1250 kvadratmeter stora.
De har cirka 500 meter till havet. Tomterna i Hörvik kostar 300 kronor per kvadratmeter exkl. anslutning.

Karta, fastighetsbeteckning med mera för villatomterna i Hörvik hittar du här.

Småbåtshamnen vid Hejan, i bakgrunden ur fokus finns tre personer som är ute och går, i förgrunden finns en livboj.

Området Svarta hejan ligger mellan stadsdelen Falkvik och Valjeviken i Sölvesborg, precis vid havet. Foto: Pär Johansson.

Svarta hejan

Det är aldrig långt till havet i Sölvesborg, men i det här nya bostadsområdet har du verkligen nära till det eftertraktade vattnet. Och fastän din andra granne är ett fantastiskt fint naturreservat så har du service och barnomsorg på kort avstånd. Bokskogen och det vackra området kring Valje Herrgård är två av kommunens allra bästa godbitar – njut av dem året om!

Området Svarta hejan ligger mellan stadsdelen Falkvik och Valjeviken i Sölvesborg, precis vid havet. Det är ett nytt bostadsområde där det finns villatomter som kommunen säljer och en större tomt där ett privat företag byggt bostadsrättslägenheter.

Barnomsorg och skola

I Falkvik finns två förskolor – Bossabo som är lite större och Timotejvägen som är mindre och som också driver kommunens “nattis”, det vill säga barnomsorg för dig som arbetar natt, helg och röda dagar. Falkviksskolan har med start 2018 byggts om i etapper och kommer inom kort att ha verksamhet för barn från förskoleklass upp till årskurs sex.

Fritid och kultur

En av Sölvesborgs största och nyaste lekplatser finns i Falkvik. Lekplatsen har cirkustema och är belyst kvällstid. Det finns ett gym i Falkvik och flera olika föreningar tränar i Falkviksskolans idrottshall, bland annat fotboll och basket. I Hermans heja ligger småbåtshamn och gästhamn, där håller Sölvesborgs segelsällskap och Optimistjolleklubben till. Längst ute på udden i stadsdelen Falkvik ligger Tredenborg med sandstrand och brygga. I Valjeviken finns simhallen Victoriabadet som gränsar till Valje herrgård och naturreservat.

Nära Sölvesborgs stadskärna

Från Falkvik in till centrala Sölvesborg tar det cirka 5 minuter med både bil och kollektivtrafik via stadsbuss 1 som går en gång i timmen under dagtid. Med cykel via gång- och cykelvägen in till centrala Sölvesborg tar det strax under 10 minuter, och om du föredrar att gå 30 minuter.

Storlek, läge och pris

Tomterna i Svarta Hejan finns på Lövsalsvägen, det finns en kvar som är 1320 kvm stor. Tomten har cirka 150 meter till havet. Tomterna i Svarta hejan kostar 600 kronor per kvadratmeter exkl. anslutning.

Karta, fastighetsbeteckning med mera för villatomterna i Svarta hejan hittar du här.

Nyutslagen bokskog och vitsippor på Ryssberget.

Sandbäck är den minsta byn på vår lista med lediga villatomter och passar dig som söker ett lantligt läge omgivet av bokskog, åkrar och ängar. Foto: Henrik Ivansson.

Sandbäck

Sandbäck är byn för dig som vill bo lantligt men ändå inte ha långt till en stad. För dig som vill få lugn och ro men ändå vara del av en gemenskap. Du som sätter bo här, mitt i bokskogen och vid foten av Ryssberget, får uppleva det spröda maj-gröna och det sprakande oktober-orangea på nära håll. Du kan njuta av äppelblom och köpa lokalodlade bär, grönsaker och frukter från odlarna i Sandbäckstrakten.

Sandbäck ligger i norra delen av Sölvesborg, mellan Gammalstorp och Kylinge. Det är den minsta byn på vår lista med lediga villatomter och passar dig som söker ett lantligt läge omgivet av bokskog, åkrar och ängar.

Barnomsorg och skola

I den här delen av Sölvesborg finns barnomsorg i form av dagbarnvårdare, pedagogisk omsorg i hemmiljö för mindre barn i grannsamhället Agerum, eller Högtofta förskola. Högtofta förskola, skola och fritidshem har nybyggda skolbyggnader och skolgård från 2016. Här går barn i förskola, låg- och mellanstadiet.

Fritid och kultur

I närheten finns föreningarna Högtofta innebandyklubb, Gammalstorps skytteförening och fotbollsklubben Sölvesborg United. Kylinge byalag anordnar aktiviteter som samlar människor och skapar gemenskap i bygden – byavandringar och korvgrillning är några exempel. Förutom att det går bra att leka på Högtoftas skolgård när förskolan, skolan och fritids har stängt, så finns det ytterligare en lekplats i närheten, på Matsagårdsvägen. Den närmaste badplatsen är Alholmen i Pukavik. Där finns också en idrottsplats som är hemmaplan för fotbollsföreningen Björkenäs-Pukavik.

Nära Sölvesborg och Olofström

Med bil tar det drygt 15 minuter från Sandbäck till centrala Sölvesborg via E22:an. Om du reser kollektivt med buss 434 tar det ungefär 20 minuter. Till Olofström tar det 20 minuter i egen bil. Vill du resa kollektivt till Olofström är det buss 600 eller 630 från Kylinge som gäller, cyklar du dit för att ta bussen vidare tar resan totalt cirka 35 minuter.

Storlek, läge och pris

Tomterna i Sandbäck ligger på Folketshusvägen och Askvägen och är cirka 900 kvm stora. Tomterna kostar 200 kronor per kvadratmeter exkl. anslutning.

Karta, fastighetsbeteckning med mera för villatomterna i Sandbäck hittar du här.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad: 01 juli 2020

Skriv ut