Sölvesborgs kommun

Kommande områden

Två personer rider på hästar i Mjällby.

Mjällby är den största tätorten på Listerlandet, och passar dig som värdesätter en hög nivå av service, men gärna bor lantligt, utanför Sölvesborgs stadskärna. Foto: Pär Johansson.

Här kan du läsa om våra kommande områden med villatomter. För dessa områden går det bra att sätta upp sig tomtkö redan nu, villatomterna i Mjällby beräknas kunna släppas till de som står i kö under 2021, och villatomterna i Ljungaviken tidigast 2023.

Mjällby

Om du är det minsta fotbollsintresserad har du troligen hört talas om mirakellaget Mjällby AIF som mot alla odds tagit sig till Allsvenskan, nu för femte gången! Mjällby är namnet på det gulsvarta laget som är Listers stolthet. Hemmaarena Strandvallen ligger också på Listerlandet, närmare bestämt i Hällevik. Annars finns det mesta du behöver för en smidig vardag här i Mjällby, Listerlandets ”hub” – matbutik och apotek, frisör och optiker, bank och bensinmack och det mesta däremellan. Mjällby är på gång, både på planen och som centrum för service och handel.

Mjällby är den största tätorten på Listerlandet, och passar dig som värdesätter en hög nivå av service, men gärna bor lantligt, utanför Sölvesborgs stadskärna. I Mjällby finns två av kommunens större privata arbetsgivare: Titanx och Lyckeby stärkelse, och här finns ett populärt och ständigt växande handelsområde. I Mjällby är bebyggelsen blandad, här finns villor, marklägenheter och flerfamiljshus.

Barnomsorg och skola

I Mjällby finns förskolan Midhall, och Mjällby är den enda platsen i kommunen utöver centrala Sölvesborg där det finns ett högstadium. Det gör det möjligt för ungdomarna att gå i Mjällby skola från förskoleklass till årskurs 9. Elever från skolorna i Hällevik, Hörvik och Norje kommer till Mjällby i sjunde klass. På Mjällby skola finns också en grundsärskola med årskurs 1–9 som tar emot elever från hela Sölvesborgs kommun och även grannkommunerna.

Fritid och kultur

När förskolan och skolan stängt för dagen är du välkommen att leka på skolgårdens lekplats. Utöver den finns det lekplatser på Ringblomsvägen och på Parkvägen. I Mjällby finns för barn och unga även fritidsgården Fritan som bland annat har en äventyrs- och friluftsgrupp. Här finns ett meröppet biblioteket, vilket innebär att det är tillgängligt även kvällar och helgdagar. I närheten finns också möjlighet att spela fotboll i både flick- och pojklag i Lörby respektive Mjällby.

Nära Sölvesborgs stadskärna och resten av listerlandet

Från Mjällby in till centrala Sölvesborg med bil eller kollektivtrafik via stadsbuss 2 som går en gång i halvtimmen under dagtid tar det cirka 12 minuter. På cykel via gång- och cykelvägen tar det strax under 30 minuter.

Du har nära till de andra byarna på listerlandet via stadsbuss 2 eller i egen bil. Bussen går en gång i halvtimmen dagtid från Mjällby, varannan gång mot Hällevik och Nogersund och varannan mot Hörvik och Krokås. På vissa sträckor finns även gång- och cykelväg.

Storlek, läge och pris

Det nya villaområdet i Mjällby ligger precis intill förskolan Midhall. Villatomterna i Mjällby kommer att kosta 250 kronor per kvadratmeter. Anslutnings- och anläggningsavgifter ingår inte. Vi vet inte än hur stora tomterna blir, men om du är intresserad kan du sätta upp dig i tomtkön redan nu.

Här kan du se foton från arbetet med området under hösten och vintern 2020.

Barn som gungar på lekplatsen i stadsdelen Ljungaviken.

Ljungaviken är Sölvesborgs nyaste stadsdel dit den välkända och prisbelönta gång- och cykelbron Sölvesborgsbron leder. Foto: Pär Johansson.

Ljungaviken

Du som funderar på att flytta till Sölvesborg har säkert hört talas om Ljungaviken – den nya stadsdelen dit den välkända och prisbelönta gång- och cykelbron leder. Här samsas villor i olika stilar med hyres- och bostadsrätter, ängsmark, tallskog och vackra stengärden. Från Ljungaviken ser du silhuetten av vår vackra stad på andra sidan viken med brons belysning som extra wow-effekt. 900 meter bort har du Stortorget, butikerna och servicen – bron tar dig dit på ett kick!

Ljungaviken är Sölvesborgs nyaste stadsdel och ligger nära såväl hav och natur som stadskärnan. Sölvesborgsbron, som med sina 760 meters längd är Europas längsta gång- och cykelbro och uppmärksammad internationellt bland annat för sin spektakulära ljussättning, binder samman Ljungaviken med stadskärnan. Här finns nybyggda villor och flerfamiljshus i flera våningar – både hyres- och bostadsrätter.

Barnomsorg och skola

Om du bor i Ljungaviken ligger en lite större förskola, Kanehalls förskola, eller den lite mindre Skogens förskola närmst. Närmaste skola är Hjortakroksskolan med låg- och mellanstadium samt fritidshem.

Fritid och kultur

Intill Ljungaviken finns Sölvesborgs golfklubbs anläggning med restaurang, övningsområden och padelbana med utsikt över viken och Sölvesborgsbron. I Ljungaviken finns också en lekplats.

Nära Sölvesborgs stadskärna

Från Ljungaviken till centrala Sölvesborg tar det cirka 10 minuter med bil eller kollektivtrafik via buss 433 mot Norje som går nästan varje timme dagtid. Med cykel via gång- och cykelbron tar det också ungefär 10 minuter in till centrum och om du föredrar att gå – cirka 20 minuter.

Storlek, läge och pris

Vi vet inte säkert än vad de nya villatomterna i Ljungaviken kommer att kosta eller hur stora de blir. Om du är intresserad kan du sätta upp dig i tomtkön redan nu, men efterfrågan i Ljungaviken är stor och det står relativt många i kön redan. Du har större chans att få ett tomterbjudande om du ställer dig i kö för något av våra andra områden.

Här kan du se foton från de arkelogiska undersökningarna i området under sommaren 2020.

Relaterade kontakter

Senast uppdaterad:

Skriv ut