Medborgarlöftet 2017 bidrar till ett tryggare Sölvesborg

Vi på kommunen vill att våra invånare ska känna sig trygga med att bo och vistas i Sölvesborg. I tisdags, den 6 december, tecknade kommunstyrelsens ordförande Heléne Björklund ett medborgarlöfte tillsammans med kommunpoliserna Mats Hardarts och Anders Knutsson. Avtalet är till för att öka sannolikheten att nå ett ännu tryggare Sölvesborg.

Statistik från trygghetsmätningen för år 2015 och 2016 visar att det sker många tillgreppsbrott i Sölvesborgs i förhållande till kommunens storlek. Tillgreppsbrott innefattar bland annat stöld, snatteri, inbrott och rån. Genom att motverka tillgreppsbrott kan kommuninvånarna känna en ökad trygghet och trivsel. Det bidrar i sin tur till att kommunen blir ännu mer attraktiv att befinna sig i.

Medborgarlöftet, som är ett årligt avtal, redogör för att Sölvesborgs kommun och Polisen i Sölvesborg och Bromölla bland annat ska informera företag och kommuninvånare hur de på bästa sätt kan skydda sig mot inbrott och stölder. Avtalet redogör även för att polisen ska värna om grannverksamheten, vilket innebär att kvarter, områden och distrikt arbetar tillsammans för att motverka brott. Polisen kommer likväl att göra riktade insatser för att hålla reda på kommunens livsstilskriminella. Till sist kommer Sölvesborgs kommun att arbeta med personal från räddningstjänsten för att starta upp grannverksamhetsområden som fokuserar på brand- och vattenskador.

Som kommuninvånare kan du motverka tillgreppsbrott på olika sätt.

kommunpoliserna Mats Hardarts och Anders Knutsson tipsar om hur du kan motverka brott på följande sätt:

  • Du kan låsa din ytterdörr, både när du är hemma och när du lämnar ditt boende.
  • Tänd dina fönsterlampor och utomhusbelysning när det börjar skymma för att ge sken av att ditt hem är bevakat.
  • Håll reda på vilka som är dina grannar samt vilka det är som brukar cirkulera i ditt bostadsområde.
  • Meddela dina grannar om du åker iväg under en längre tid. Dina grannar kan då hjälpa till att hålla reda på ditt hem och tömma din brevlåda för att den ska signalerar att du är hemma.
  • DNA-märk dina värdesaker. DNA-märkning är ett syntetiskt lim som innehåller en DNA-kod. Limmet syns endbart i UV-belysning. 

Gå direkt till:

Skicka en kommentar om innehållet på sidan
Här kan du skicka in synpunkter på innehållet på den aktuella webbsidan. Din kommentar kommer inte att publiceras, utan skickas till personen som ansvarar för sidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange ett meddelande!

Ange en riktig e-postadress!

Filen var för stor! Välj en mindre.

Ange vad är det för veckodag idag!

Tipsa en vän
Här kan du tipsa en vän om den aktuella webbsidan.
* = Obligatorisk uppgift

Ange din väns namn!

Ange din väns e-postadress!

Ange ditt namn!

Ange din e-postadress!

Ange vad är det för veckodag idag!

Uppdaterad: 2016-12-07 Ansvarig: Louise Lundell
Sölvesborgs kommun, 294 80 SÖLVESBORG. Besök: Repslagaregatan 1. Telefon: 0456-816 000. Telefax: 0456-134 29. info@solvesborg.se
Org.nr: 21 20 00 0852. Bankgiro: 343-5625. Ansvarig utgivare: Kommunchef Lars Ericsson. kommunikation@solvesborg.se

In English

Tourist information in English »

Auf Deutsch

Vorgewählte Informationen auf Deutsch »